• Посилання скопійовано

Прискорена амортизація ОЗ: коли та як?

До яких об'єктів ОЗ четвертої групи можна застосувати прискорену амортизацію?

Прискорена амортизація ОЗ: коли та як?

Офіс великих платників податків ДФС розповідає, що мінімально допустимі строки амортизації основних засобів (далі – ОЗ) та інших необоротних активів (далі – НА) використовуються з урахуванням пп. 138.3.3 ПКУ.

У разі коли строки корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ в бухгалтерському обліку:

  • менше ніж мінімально допустимі строки амортизації ОЗ та інших НА, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ.
  • дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені пп. 138.3.3 ПКУ, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ, встановлені в бухгалтерському обліку.

Згідно з положеннями ПКУ платникам податку надано право застосування мінімально допустимого строку амортизації (два роки) ОЗ четвертої групи (машини та обладнання) (з 01.01.2017 р.)

Пунктом 43 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що платники податку на прибуток під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо ОЗ четвертої групи можуть використовувати починаючи з 01.01.2017 р. мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки, якщо витрати на придбання таких ОЗ понесені (нараховані) платником податків після 01.01.2017 р. та в разі, якщо для таких ОЗ одночасно виконуються вимоги:

  • ОЗ не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;
  • ОЗ введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів з 01.01.2017 р. по 31.12.2019 р.;
  • ОЗ використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за виключенням платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

У разі недотримання зазначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимого строку амортизації, визначеного у п. 43 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання ОЗ у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов'язаний:

  • збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, у яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації ОЗ, визначених у цьому пункті;
  • зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких ОЗ відповідно до п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Під час застосування положень п. 43 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ норми п. 138.3 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації ОЗ.

Таким чином, платник податку на прибуток має право застосувати у податковому обліку мінімально допустимий строк амортизації (два роки) для ОЗ четвертої групи (машини та обладнання) незалежно від строку корисного використання таких ОЗ з метою амортизації у бухгалтерському обліку за умови, що виконуються вимоги, передбачені п. 43 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

***

Читайте також: Прискорена амортизація основних засобів: коротко про головне від ДФС

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»