• Посилання скопійовано

Отримання плати від нерезидента за фрахт: які податкові наслідки?

Підприємство на загальній системі, резидент України, укладає з нерезидентом договір на ТЕП — морське перевезення контейнерів. Нерезидент виставляє інвойс, де окремими рядками зазначає фрахт, послуги термінала за вантажні послуги. Яке оподаткування?

Отримання плати від нерезидента за фрахт: які податкові наслідки?

ПДВ

Фрахт

Місцем постачання зазначених послуг буде місце реєстрації постачальника (див. п. 186.4 ПКУ). А тому з огляду на п. 185.1 ПКУ отримання таких послуг не є об’єктом оподаткування. Це означає, що підприємство — резидент України не нараховує ПДВ на отриману послугу, не складає ПН.

Послуги термінала за вантажні послуги

Варто з’ясувати у нерезидента, які конкретно послуги надаються в межах цієї послуги, що названа «послуги термінала за вантажні перевезення». Адже це можуть бути різні види послуг.

Наприклад, це можуть бути послуги, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг. Згідно з пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ місце постачання таких послуг — місце їх фактичного постачання. Отже, якщо термінал розташований за межами митної території України і місце постачання буде за такими межами, така операція не буде об’єктом оподаткування ПДВ. ПН не складатиметься. А якщо термінал буде на митній території України, потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ і складати ПН на послуги від нерезидента. Про особливості складання такої ПН ми розповіли в «ДК» №22-23/2020.

 

Податок на репатріацію

Фрахт

У разі оплати нерезиденту фрахту з такого доходу за загальним правилом утримується податок на репатріацію за ставкою 6% (див. пп. 141.4.4 ПКУ). Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною і країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування, і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу й надав резидентові довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Докладніше про застосування цього правила читайте в «ДК» №42/2020.

Але якщо нерезидент не надасть відповідної довідки, податок на репатріацію доведеться утримувати.

 

Послуги термінала за вантажні послуги

Перелік доходів, з яких сплачується податок на репатріацію, наведено в пп. 141.4.1 ПКУ. Послуг термінала там немає. Водночас згідно з пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ податок на репатріацію не справляється з доходів у вигляді компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента.

Тому, на наш погляд, із зазначених послуг податок на репатріацію не утримують, бо це доходи у вигляді компенсації послуг від нерезидента.

 

Податок на прибуток (податкові різниці)

Збільшення фінрезультату за пп. 140.5.2 ПКУ

Ця різниця застосовується, якщо послуги належать до контрольованих операцій згідно зі ст. 39 ПКУ.

Збільшення фінрезультату за пп. 140.5.4 ПКУ

Цю різницю застосовують, якщо послуги придбані у нерезидента (крім операцій, які належать до контрольованих операцій згідно зі ст. 39 ПКУ):

  • зареєстрованого у державах, включених до переліку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2017 р. №1045;
  • організаційно-правова форма якого включена до переліку, затвердженого постановою КМУ від 04.07.2017 р. №480.

Якщо ж ні держави нерезидента, ні його організаційно-правової форми в цих переліках немає, зазначену різницю не застосовують.

 ***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»