• Посилання скопійовано

Як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів?

Для розрахунку авансового внеску враховується значення об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації з податку на прибуток) за рік, за який виплачують дивіденди

 Як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів?

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання, що відповідно до пп. 57.1-1.2 Податкового кодексу України:

  • авансовий внесок розраховують із суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачують дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене;
  • у разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті;
  • авансовий внесок обчислюють за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ (18%);
  • сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Тобто для розрахунку авансового внеску враховується значення об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації з податку на прибуток) за рік, за який виплачують дивіденди.

Приклад: якщо об’єкт оподаткування податком на прибуток складає 400 тис грн, а на виплату дивідендів спрямовано 250 тис грн, то авансовий внесок не нараховується, оскільки сума дивідендів менша від об’єкта оподаткування. Якщо об’єкт оподаткування 100 тис грн, а дивіденди виплачують у розмірі 250 тис грн, авансовий внесок розраховується із суми перевищення 150 тис грн (250 – 100). Сума нарахованого авансового внеску складатиме 27 тис грн (150 х 18%).

Зверніть увагу - авансовий внесок вносять до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

Більше – в Інформаційному листі №6 «Особливості сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів». Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

 

Джерело: ДПС у Рівненській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»