• Посилання скопійовано

Платниками ФСП можуть бути лише сільгосппідприємства-юрособи

Фермерське господарство у 2011 році працює на загальній системі оподаткування і займається вирощуванням продукції тваринництва. Власних земель сільськогосподарського призначення господарство не має, проте орендує сільськогосподарські угіддя (ріллі та сіножаті) у платника ФСП. Чи може таке фермерське господарство з метою набуття статусу платника ФСП включити орендовані площі до декларації ФСП, а також бути таким платником у 2012 р.?

Відповідно до статті 22 Земельного кодексу землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування, зокрема, громадянам — для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва; сільськогосподарським підприємствам — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Пунктом 308.1 статті 308 ПКУ визначено, що сільськогосподарські товаровиробники для набуття і підтвердження статусу платника ФСП подають до 1 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларації з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки;

розрахунок частки сільськогосподарського товарного виробництва — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади з питань аграрної державної політики, за погодженням з центральним органом ДПС;

відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

У разі коли платник ФСП (орендодавець) надає сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в оренду іншому платнику податків (орендарю), орендована площа земельних ділянок не може включатися до декларації з податку орендаря, а враховується у такій декларації орендодавця, як це визначено у п. 306.6 статті 306 ПКУ.

Якщо платник податку (орендар) орендує сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в особи (орендодавця), яка не є платником ФСП, орендована площа земельних ділянок включається до декларації з податку орендаря, як це визначено у пункті 306.7 статті 306 ПКУ. В обох випадках орендар вносить передбачену договором орендну плату за землю орендодавцю.

Таким чином, платниками ФСП можуть бути лише сільгосппідприємства — юридичні особи, які виконують умови законів, що визначають статус сільськогосподарських виробників, ПКУ, а у разі їх невиконання господарство сплачує податки у наступному звітному періоді на загальних підставах.

Рубрика: Оподаткування/Фіксований с/г податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фіксований с/г податок»