• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №1(15) | 30.01.2019 р.

П'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №1(15) | 30.01.2019 р.

Це – вже п'ятнадцятий (і перший у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця.

За цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • дізнаємося, чи потрібно за отримані бюджетні дотації з ПДВ подавати звіт про податкові пільги;
  • проінформуємо, що ДФСУ пропонує відмінити відшкодування ПДВ при експорті зернових та олійних;
  • розповімо, що з 2019 року почали діяти нові правила надання Держкадастром відомостей щодо с/г земель;
  • нагадаємо, що з 2019 року нерухомість, яка передана с/г виробниками в оренду, оподатковується податком на нерухомість;
  • визначимося, як будуть перевірятися підприємства у галузі насінництва, розсадництва.

Гарного вам читання!

***

 

«Єдинник» IV групи здає свою нерухомість в оренду — пільги з 2019 року з податку не буде
Запорізькі податківці нагадали, що з 01.01.2019 року не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі, споруди с/г товаровиробників, віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) ДК 018-2000, та які не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Це встановлено пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ.

 

Насінництво, розсадництво та охорона прав на сорти рослин: визначено критерії ризику і періодичність перевірок
16 січня Уряд затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері:

  • насінництва та розсадництва та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (постанова КМУ від 16.01.2019 р. №23);

  • охорони прав на сорти рослин та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (постанова КМУ від 16.01.2019 р. №24).

Віднесення суб’єкта господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюватиметься з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:

  • від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;
  • від 21 до 40 балів — до середнього ступеня ризику;
  • від 0 до 20 балів — до незначного ступеня ризику.

При цьому планові перевірки за діяльністю суб’єктів господарювання здійснюватимуться з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки;

  • із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;

  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п`ять років.

 

З 2019 року почали діяти нові правила надання Держкадастром відомостей щодо с/г земель
Держгеокадастр розповів, що з 2019 року всі дані про загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель с/г призначення зведено в єдину систему та створено портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку нормативної грошової оцінки зареєстрованих у Державному земельному кадастрі земельних ділянок.

Ознайомитись з роботою порталу та замовити витяг з нормативної грошової оцінки сформованої земельної ділянки сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту можна тут.

Окремо Держгеокадастр зауважив, що надання відомостей про нормативну грошову оцінку земельних ділянок здійснюється у формі витяга. Його наказом Мінагрополітики від 18.12.2018 р. №605 викладено в новій редакції.

 

ДФСУ пропонує відмінити відшкодування ПДВ при експорті зернових та олійних
ДФСУ хоче позбавити аграріїв права відшкодування ПДВ при експорті зернових та олійних культур і пропонує залишити його лише для експортерів готової продукції (з цих зернових культур – переважно це переробники сировини).

Це випливає з листа з відповідними змінами до ПКУ (за підписом в.о.голови О. Власова), розісланого ДФСУ деяким аграрним асоціаціям для вивчення (з детальним описом причин та суті цієї ініціативи). За попередніми оцінками, такий крок позбавить агросектор 50 млрд грн в рік.

 

Сільгосптоваровиробники за бюджетні дотації з ПДВ звіт про податкові пільги не подають
Дніпропетровські податківці вказали, що подання звіту про суми податкових пільг с/г товаровиробниками, включеними до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, за результатами отримання бюджетної дотації не здійснюється, оскільки такі сільгоспвиробники сплачують ПДВ на загальних підставах.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»