• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №3(17) | 27.03.2019 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №3(17) | 27.03.2019 р.

Це – вже сімнадцятий (і третій у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минув місяць.

За цей час з’явилося багато цікавого та нового. Зокрема:

  • дізнаємося, як має проходити медогляди працівник при виконанні робіт з пестицидами, отрутохімікатами;
  • визначимося, коли потрібно телят розділити в обліку на дві групи;
  • проінформуємо про розширення переліку об'єктів компенсації з бюджету для підтримки c/г товаровиробників;
  • поговоримо про правила формування витрат під час загибелі посівів;
  • розповімо про ризики для здоров'я механізаторів;
  • наведемо зміст трьох зареєстрованих законопроектів про скасування «олійних правок»;
  • з’ясуємо, на кого з експортерів олійних не поширюється звільнення від ПДВ.

Гарного вам читання!

***


Працівник виконує роботу з пестицидами, отрутохімікати: що з медоглядом?
Держпраці з Кіровоградської області зазначила, що у процесі діяльності робітники агропромислового комплексу підпадають у зону дії ризиків від небезпечних хімічних речовин (серед них – пестициди, отрутохімікати).

Періодичність медичних оглядів за таких умов праці – 1 раз на рік.

До того ж роботодавець має відсторонити від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, та не допускати до роботи працівників, яким за медвисновком така робота протипоказана за станом здоров'я.


Розширено перелік об'єктів компенсації з бюджету для підтримки c/г
Постановою від 30.01.2019 р. №123 передбачено надання часткової компенсації с/г товаровиробникам за придбання у вітчизняних виробників спеціальних вагонів для перевезення зерна, обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси у розмірі 25% від їх вартості (без урахування ПДВ), починаючи з 1 січня 2019 року.

Крім того, нею передбачено виплату у поточному році часткової компенсації вартості техніки та обладнання с/г товаровиробникам, які придбали їх та вчасно подали державному банкові відповідні документи у 2018 році, але з незалежних причин не отримали таку компенсацію.

Постановою від 30.01.2019 р. №126 доповнено перелік видів бюджетної підтримки фермерських господарств такими напрямами:

  • додаткова фінансова підтримка фермерських господарств із статусом сімейних фермерських господарств через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

  • бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) для фермерських господарств (крім новостворених).

Про це докладніше читайте у нашій новині.


Які ризики для здоров'я виникають під час роботи механізаторів?
Держпраці з Рівненської області наголосила, що механiзатори протягом значної частини робочого часу знаходяться у вимушенiй нерацiональнiй робочiй позi та докладають значних зусиль при переключеннi важелiв керування машиною. А це, своєю чергою, зумовлює компресiйну дiю на мiжхребцевi диски та сприяє розвитку викривлень хребтового стовпа й дефектiв постави.

Пiд час здiйснення основних польових робiт у спекотнi днi температура повiтря у кабiнi тракторiв (не обладнаних кондицiонерами) може досягати 52-550C, а передньої стiнки кабiни – 60-650C.

І ще. Інтенсивнiсть загального рiвня шуму в кабiнах тракторiв, як правило, перевищує допустиму величину i становить 90– 95 дБА.


«Олійні» правки від депутатів: що планують змінити?
У ВРУ зареєстровано три законопроекти про скасування «олійних правок»:

  1. законопроект №10027-1 пропонує змінити термін тимчасового звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на 1 вересня 2019 року (зараз – 31 грудня 2021 року), а також виключити з Податкового кодексу пункт про звільнення від ПДВ операцій з експорту насіння ріпаку;

  2. законопроектом №10027-2 планується узгодити норми ПКУ щодо визначення поняття «сільськогосподарський товаровиробник»;

  3. законопроект №10027 пропонує просто виключити пункт про звільнення операцій з експорту олійних з Податкового кодексу.


На кого з експортерів олійних не поширюється звільнення від ПДВ: УПК від Мінфіну
В УПК, яку затверджено Наказом Мінфіну від 11.03.2019 р. №105, наведено визначення за пп. 14.1.235 ПКУ та вказано, що саме ним слід користуватися для незастосування звільнення від ПДВ за п. 63 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Фахівці Мінфіну зауважили, що в такому випадку сільськогосподарський виробник має бути підприємством, яке згідно з п. 4 ст. 62 глави 7 ГКУ є юридичною особою.

Але ще потрібно довести, що підприємство є саме виробником сільгосптоварів, частка таких товарів у виробленій доданій вартості повинна бути найбільшою серед решти продукції цього підприємства.

Про це докладніше ми зазначали у своєму коментарі до зазначеної узагальнюючої податкової консультації.

І наостанок – дві аналітики
У с/г підприємства через погодні умови взимку загинули посіви. Як списати витрати підприємства на формування втрачених посівів та які податкові наслідки? Про це ми розповідали тут.

Після кількох місяців утримання с/г підприємство визначилося, яких з оприбуткованих телят переведуть до основного стада, а яких – здадуть на м'ясокомбінат. Чи потрібно в цей момент телят розділити в обліку на дві групи? Які особливості їх переведення з групи до групи? Про це читайте ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»