• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №03(60) | 31.03.2023 р.

Це – вже шістдесятий (третій у 2023 році та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №03(60) | 31.03.2023 р.

Це – вже шістдесятий (третій  у 2023 році та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

 

  • зазначимо, що  агробізнес просить пришвидшити процедуру бронювання працівників;
  • розповімо, що у Раді ініціюють страхування експорту агропродукції під час війни;
  • дізнаємося, чи можна коригувати декларацію з ЄП платника 4 групи у разі помилки у МПЗ;
  • підкреслимо, що Держстат оновив дванадцять форм статзвітності;
  • проінформуємо, що затверджено критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств.

Гарного вам читання!

***

 

Агробізнес просить пришвидшити процедуру бронювання працівників
Найбільший ризик, який наразі вбачають аграрії – загальмований механізм бронювання працівників. Так, він має відбуватись за новою процедурою, але наразі вже майже місяць як нічого не відбувається.

Зокрема, приблизно місяць тому компанії подали всі необхідні документи на бронювання, проте, на жаль, підтвердження від компетентних органів, у тому числі Генштабу та Мінекономіки, поки що компанії так і не отримали. 

Відповідно представники бізнесу звернулися  зі закликом до міністра економіки України, Генерального штабу ЗСУ зі закликом пришвидшити розгляд документів у межах нового механізму бронювання працівників, аби не зірвати цьогорічну посівну кампанію та не похитнути подальший потенціал розвитку України в агросекторі.

 

У Раді ініціюють страхування експорту агропродукції під час війни
27 березня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9146 «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування експорту продовольчої продукції під час воєнного стану». Ним передбачено запровадження тимчасових стимулів для підтримки основних експортних груп української продукції.

На думку законотворців, це дозволить підтримати виробників агропродукції, виробників-експортерів та здешевити вартість страхування за вказаним напрямом через можливість відшкодування до 85% страхової виплати. Загалом реалізація цього проєкту дасть змогу агровиробникам та експортерам бути менш залежними від форс-мажорних обставин логістичного характеру. Про це ми писали тут.

 

Затверджено критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств
Визначення підприємств, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період, здійснюються за такими критеріями:

  1. підприємства, які обробляють  землі  с/г призначення  на площі не менше 1000 га або мають застрахованих працівників не менше 50 осіб;

  2. підприємства, основним видом діяльності станом на 1 січня 2022 року є КВЕД, який зазначено у наказі Мінагрополітики від 21.02.2023 р. №223.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства, яке має важливе значення в галузі сільського господарства національної економіки в особливий період, є відповідність двом критеріям, наприклад:

Наразі підприємства, що обробляють понад 1000 га, можуть подавати заявки на визначення підприємства критично важливим через ДАР, інші підприємства подають заявки на визначення підприємства критично важливим в установленому порядку.

 

Чи можна коригувати декларацію з ЄП платника 4 групи у разі помилки у МПЗ?
Дніпропетровські податківці зазначили, що  за 2022 рік платники єдиного податку визначають мінімальне податкове зобов’язання.

У разі допущення помилки у розрахунку МПЗ платник єдиного податку четвертої групи має право подати уточнюючу декларацію та відобразити достовірні показники розрахунку МПЗ та, відповідно, загальні податкові зобов’язання з єдиного податку. Про це ми писали у своїй новині тут.

 

Держстат оновив дванадцять форм статзвітності
Держстат розпочав щорічне традиційне оновлення форм державних статистичних спостережень. Наразі оновлено 12 звітів. Серед них:

  • №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами» (Наказ від 14.03.2023 р. №109). Вперше звітуємо за новою формою зі звіту за 2023 рік;

  • №11-заг (квартальна) «Звіт про надходження сільськогосподарських тварин на переробні підприємства» (Наказ від 14.03.2023 р. №108). Вводиться в дію починаючи зі звіту за І квартал 2024 року;

  • №9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів» (Наказ від 14.03.2023 р. №107). Вводиться в дію починаючи зі звіту за 2023 рік.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»