• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №04(61) | 28.04.2023 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №04(61) | 28.04.2023 р.

Це – вже шістдесят перший (четвертий у 2023 році та тринадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

 

  • проінформуємо, що ВРУ підтримала «воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість та для «єдинників» 4 групи;
  • зазначимо, що у ВРУ зареєстровано законопроєкт про хміль та хмелепродукти;
  • наголосимо, що для окремої категорії фермерів зʼявився новий вид допомоги;
  • повідомимо, що аграріїв звільнено від сплати податку на заміновані, забруднені та окуповані землі;
  • розповімо про нюанси звітування з податку на прибуток виробниками сільгосппродукції;
  • зʼясуємо, що чекає «єдинника» 4 групи при нульовому значенні частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Гарного вам читання!

***

 

У ВРУ зареєстровано законопроєкт про хміль та хмелепродукти
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9234 «Про хміль та хмелепродукти». Ним пропонується врегулювати діяльність галузі хмелярства згідно з планом заходів виконання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Законопроєктом, зокрема, передбачається:

  • приведення термінології щодо хмелю та хмелепродуктів у відповідність до законодавства Європейського Союзу;

  • розробку нормативно-правових актів, необхідних для визначення правил сертифікації хмелю та хмелепродуктів, їх якісних показників;

  • розробку нормативно-правових актів, необхідних для імплементації правил щодо маркування хмелю, закріплення вимог до інформації, яка має міститися на пакуванні хмелепродуктів;

  • встановлення обов’язків із надання підтвердження відповідності хмелю та хмелепродуктів, імпортованих з третіх країн, вимогам Європейського Союзу;

  • встановлення принципів проведення перевірок виробництва – від стебла хмелю до кінцевого продукту, визначення контролюючих установ і санкцій за порушення вимог законодавства.

 

Нюанси звітування з податку на прибуток виробниками сільгосппродукції: інформаційний лист від ДПС
В інформаційному листі №3/2023 розглянуто особливості визначення податкових (звітних) періодів для податку на прибуток підприємств платниками такого податку, які є виробниками сільськогосподарської продукції, у разі переходу на загальну систему оподаткування або змін у застосуванні таких податкових (звітних) періодів в окремих випадках зазначеними платниками.

У ньому зазначено:

  •  про особливості визначення податкового (звітного) періоду для податку на прибуток підприємств сільськогосподарськими товаровиробниками, які є платниками податку на прибуток підприємств або, з огляду на законодавчі зміни чи з інших підстав, стали платниками такого податку;

  • які податкові (звітні) періоди встановлені для податку на прибуток підприємств;

  • для яких платників встановлюється річний податковий (звітний) період;

  • про застосування податкових (звітних) періодів платниками податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції тощо.

 

Для окремої категорії фермерів зʼявився новий вид допомоги
Міністерство аграрної політики та продовольства України розповіло, що в Україні стартував проєкт з підтримки малих фермерів, які вирощують сою з оригінального насіння. Проєкт ініціювала Асоціація «Дунайська Соя», щоб показати переваги оригінального насіння сої відносно генномодифікованого.

Аграрії отримають 15% компенсації за придбане оригінальне сертифіковане насіння сої під посівну кампанію-2023. У проєкті можуть взяти участь виробники із загальним земельним банком до 1 тисячі  га, кінцевими бенефеціарними власниками яких є громадяни України.

 

Аграріїв звільнено від сплати податку на заміновані, забруднені та окуповані землі
ВРУ прийняла законопроєкт №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Цей законопроект звільняє від необхідності сплачувати плату за землю,  мінімальне податкове зобов'язання та єдиний податок за сільськогосподарські угіддя, які розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, та за землі, що перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами. Про це ми писали тут.

 

Частка сільськогосподарського товаровиробництва дорівнює нулю: що зі статусом «єдинника» 4 групи?
Якщо така частка не перевищує 75 відсотків у зв'язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до платника податку в наступному податковому (звітному) році зазначена вимога не застосовується.

Такі платники податку для підтвердження статусу платника єдиного податку подають податкову декларацію разом із рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб'єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин. Про це податківці вказували у своєму розʼясненні тут.

 

«Воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість й звільнення від звітування біженців: прийнято закон
11 квітня під час чергового засідання ВРУ було прийнято в цілому законопроєкт №7632. Поза іншим, він включає дві важливі норми:

  • щодо врегулювання питання про перелік територій, що звільняються від сплати податку на землю, на нерухомість, 4-ї групи єдиного податку та мінімального податкового зобов’язання. Нагадаємо, що ДПС не визнає Перелік територій бойових дій та ТОТ від Мінреінтеграції для податкових пільг;

  • щодо звільнення від обов’язку подання декларацій про майновий стан тих фізичних осіб, які отримували виключно пільговані доходи. Це стосується передусім подання декларацій біженцями, які отримували у 2022 році допомогу від іноземних держав.

Всі ці зміни ще мають бути підписані Президентом та опубліковані в офіційних джерелах. Тільки після цього вони почнуть діяти.

Станом на 27 квітня Закон ще так й не підписано Президентом.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»