• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №02(68) | 22.02.2024 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №02(68) | 22.02.2024 р.
Це – вже шістдесят восьмий (другий у 2024 році та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • розповімо, куди та в який строк сплачувати МПЗ фізособі-«єдиннику» 4 групи;
  • зʼясуємо, чи вплине форс-мажор на можливість підтвердження статусу «єдинника» 4 групи;
  • зазначимо, що Уряд та НБУ напрацьовують зміни до законопроєкту щодо удосконалення здійснення експорту деяких сільгосптоварів;
  • зауважимо, що  для учасників бойових дій планують ввести пільгові ставки оренди для сільськогосподарських угідь;
  • поговоримо про оновлення порядку видачі експлуатаційного дозволу для операторів ринків.
Гарного Вам читання!
 

Через форс-мажор не дотримано вимогу щодо розміру частки сільгосптоваровиробництва: що зі статусом ЄП 4 групи?

Податківці у підкатегорії 108.02.01 ЗІР підкреслили, що сільгосптоваровиробнику для підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи  при частці власного сільгосптоваровиробництва менше ніж 75 %, необхідно разом із звітністю платника ЄП 4 групи подати копію рішення обласної ради (обласної воєнної адміністрації) про наявність обставин непереборної сили в регіоні, у якому такий платник значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках, що перебувають у власності або користуванні (у т.ч. на умовах оренди), бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями рф.

Куди та в який строк сплачувати МПЗ фізособі-«єдиннику» 4 групи?

Дніпровські податківці зауважили, що у Додатку 3 платник єдиного податку четвертої групи розраховує, зокрема, різницю між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.
Позитивне значення є частиною зобов’язань з єдиного податку (абзац другий п. 297-1.8 ПКУ).
Визначену різницю фізособа-«єдинник» сплачує не пізніше 20 лютого поточного року на відповідний рахунок місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням.

Удосконалення здійснення експорту деяких сільгосптоварів: Уряд та НБУ напрацьовують зміни

Уряд доопрацьовуває законопроєкти 10168-210169-2.
За словами Южаніної, Кабмін і Нацбанк наполягають на ідеї прив'язки відшкодування ПДВ до повернення валютного виторгу в рамках боротьби з його неповерненням. 
При цьому запуск такого складного механізму, як прив’язка відшкодування ПДВ до повернення валютної виручки, є технічно складним, вважає Гетманцев, а тому на рівні Комітету від цієї ідеї відмовилися. Але у КМУ та НБУ інша думка.

Для учасників бойових дій - пільгові ставки оренди для сільськогосподарських угідь: законопроєкт

19 січня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №10418 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення пільгового розміру орендної плати для земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, наданих в оренду учасникам бойових дій". 
Законопроєкт спрямований на забезпечення учасників бойових дій земельними ділянками з пільговою ставкою орендної плати у розмірі 0,1 відсотка їх нормативної грошової оцінки. На думку законотворців, це дозволить покращити інтеграцію учасників бойових дій в цивільне життя, а також дати можливість виробляти агропродукцію або здавати ділянку в суборенду.

Знайомимося з оновленим порядком видачі експлуатаційного дозволу для операторів ринків

На засіданні КМУ 12 січня Постановою №27 було ухвалено новий Порядок видачі, відмови у видачі, анулювання, тимчасового припинення дії, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу. 
Також Постановою затверджено нові форму експлуатаційного дозволу та форму тимчасового експлуатаційного дозволу.
Але запрацюють новації тільки через шість місяців з дня опублікування постанови. Постанову №27 було опубліковано 24 січня. Тож нові правила почнуть діяти з 24 липня.

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»