• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №06(72) | 24.07.2024 р.

Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №06(72) | 24.07.2024 р.
Це – вже сімдесят другий (шостий у 2024 році та двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • зазначимо, що аграрії та нардепи розроблять законопроєкт щодо зниження акцизів на пальне для сільського господарства;
  • зауважимо, що ВРУ прийняла за основу законопроєкт про сервіс «Державний аграрний реєстр»;
  • підкреслимо, що з 12 липня діють нові строки розрахунків з експорту окремих сільгосптоварів;
  • наведемо особливості укладання договорів з працівниками на сезонні роботи;
  • наголосимо, що до запровадження КМУ рішення щодо сільгосптоваровиробників всі ПН на експорт складаються за загальними правилами;
  • проінформуємо, що у ДАР розпочато приймання заявок на компенсацію за розмінування земель.
Гарного вам читання!

Аграрії та нардепи розроблять законопроєкт щодо зниження акцизів на пальне для сільського господарства

Робоча група при Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики спільно з Всеукраїнською аграрною радою (ВАР) розроблять законопроєкт щодо зниження акцизів на пальне для сільгосптехніки.
У прикінцевих положеннях проголосованого законопроєкту №11256-2 доручено протягом трьох місяців із дня набрання чинності документом опрацювати питання запровадження понижуючого коефіцієнта на рівні 0,5 до ставок акцизного податку на важкі дистиляти (газойли), призначені для використання с/г виробниками, підготувати відповідний законопроєкт та подати його на розгляд парламенту.
Розуміючи важливість імплементації європейського законодавства та підтримки фінансування армії, аграрії погоджуються платити підвищені акцизи на пальне до закінчення війни.

ВРУ прийняла за основу законопроєкт про сервіс «Державний аграрний реєстр»

18 липня 2024 року Верховна Рада України прийняла за основу євроінтеграційний проєкт Закону №11063-д про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр».
Законопроєктом передбачається можливість функціонування Державного аграрного реєстру як реєстру виробників (фермерського реєстру), що дозволить забезпечити прозоре функціонування системи матеріальної та фінансової підтримки аграріїв.

З 12 липня діють нові строки розрахунків з експорту окремих сільгосптоварів

Податківці навели правила застосування строків ЗЕД-розрахунків для сільгоспвиробників. Зокрема, граничні строки розрахунків за операціями з експорту товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД: 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306, становлять:
  • 90 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 11 листопада 2023 року по 11 липня 2024 року включно;
  • 120 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 12 липня 2024 року.

Особливості укладання договорів з працівниками на сезонні роботи

При прийнятті на сезонні роботи випробування з метою перевірки відповідності робітника або службовця роботі, яка йому доручається, не встановлюється. 
Але при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.
До того ж на сезонних працівників поширюються форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, що діють на підприємстві. Про це все ми писали тут.

У ДАР розпочато приймання заявок на компенсацію за розмінування земель

З 11 липня розпочато приймання заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр. 
Програма поширюється як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують.
Участь у програмі можуть брати агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. 
При цьому фермерські господарства не повинні мати податкового боргу, не бути банкрутами, не належати громадянам держави-агресора та не перебувати у санкційному списку. 

До запровадження КМУ рішення всі ПН на експорт складаються за загальними правилами, – ДПС

За новими пп. 97.197.2 підрозділу 2 розділу XX ПКУ сільгосптоваровиробник-платник ПДВ з метою експорту окремих видів товарів зобов'язаний за кожним таким товаром скласти окрему податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН до дня подання митної декларації для митного оформлення таких товарів. 
Але ці правила запрацюють тільки після ухвалення рішення КМУ щодо режиму експортного забезпечення.
Тобто наразі до дати запровадження режиму експортного забезпечення на підставі рішення КМУ оподаткування ПДВ експорту окремих видів товарів (в т. ч. здійснених після 01.07.2024 р.) складання ПН за ними та їх відображення в декларації з ПДВ здійснюється в загальному порядку. Про це все ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»