• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №07(73) | 04.09.2024 р.

Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №07(73) | 04.09.2024 р.
Це – вже сімдесят третій (сьомий у 2024 році та двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • підкреслимо, що ВРУ схвалила законопроєкт про впровадження норм ЄС у сфері виноробства;
  • зауважимо, що з 3 вересня діє Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів;
  • зупинимося на медоглядах для сезонних працівників;
  • наголосимо, що аграрії отримають допомогу за використання меліорованих земель
  • повідомимо, що Мінагрополітики просить бронь для бізнесу, що вирощує овочі та фрукти;
  • зазначимо, що критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств набрали чинності.
Гарного вам читання!
 

Критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств набрали чинності!

Мінагрополітики наказом від 11.07.2024 №2040 доповнило Критерії з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Так, може бути визначене таким, що має важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період підприємство, яке є власником не менше 90% статутного капіталу 2-х і більше підприємств, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, що підтверджується копією наказу Мінагрополітики.
Також уточнено, що важливим у галузі сільського господарства в особливий період можуть визнати підприємство, яке провадить діяльність з виробництва, переробки та збуту (експорту) сільськогосподарської продукції, основним видом діяльності, станом на 18 травня 2024 року (раніше було станом на 1 червня 2023 року), є один з таких КВЕД, який зазначений у наказі Мінагрополітики від 21.02.2023 №223.
Цей наказ був опублікований 08.08.2024 в «Офіційному віснику України» №69 і набрав чинності з дня його офіційного опублікування.
Нашу новину про це читайте тут

ВРУ схвалила законопроєкт про впровадження норм ЄС у сфері виноробства

Наприкінці серпня народні депутати остаточно ухвалили євроінтеграційний законопроєкт №9139, який впроваджує європейські норми до української виноградарсько-виноробної галузі. 
Зокрема, в Україні зміниться маркування виноробної продукції, вона стане аналогічною європейській. Крім того, в країні з’явиться виноградарсько-виноробний реєстр, в якому будуть дані про походження винограду, ділянки з виноградниками та виробників виноробної продукції.
Також законопроєкт передбачає впровадження принципу «від виноградної лози до пляшки». Це має забезпечити простежуваність виноробних виробництв .

З 3 вересня діє Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів

Постановою від 20.08.2024 №944 Кабміном затверджено Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів. Деталі дії цього порядку вже навело Мінагрополітики. Про це ми писали тут
Постанова №944 почала діяти з 3 вересня.  Але сам Порядок запрацює з дати набрання чинності Постановою щодо запровадження режиму експортного забезпечення. Поки Уряд не затвердив цей режим.
Нагадаємо, що дія режиму експортного забезпечення поширюється на експортні операції з вивезення за межі митної території України товарів, що класифікуються за кодами 0409 00 00 00, 0802 31 00 00, 0802 32 00 00, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306 згідно з УКТ ЗЕД.

Медогляди для сезонних працівників: чи обовʼязкові?

Працівник, якого приймають на сезонну роботу, де є шкідливі фактори, має пройти попередній медичний огляд в обсязі, передбаченому Порядком №246. У направленні на обов’язковий медичний огляд вказуються ті фактори, в умовах впливу яких виконуватиме роботи сезонний працівник.
У висновку медична комісія зазначає, чи придатний працівник до роботи за цією професією. Саме висновок медичної комісії підтверджує, що стан здоров’я працівника дає йому змогу виконувати роботи із впливом шкідливих і небезпечних факторів. Працівнику видають медичну довідку про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника, строк дії якої збігається зі строками періодичності оглядів, визначеними Порядком №246. Про це ми писали тут.

Аграрії отримають допомогу за використання меліорованих земель

З 15 серпня 2024 року розпочалося приймання заявок на бюджетну допомогу  за напрямом «Державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі та організацій водокористувачів».
Бюджетна дотація надаватиметься:
  • сільгосптоваровиробникам за проведення робіт з реконструкції та/або нового будівництва меліоративних систем, здійснених  відповідно до затвердженої в установленому порядку проєктної документації, у розмірі до 50% вартості витрат (без урахування ПДВ), але не більше ніж 26 500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь, на яких здійснюється гідротехнічна меліорація без урахування вартості дощувальних машин, за прийняті в експлуатацію меліоративні системи  у період з 1 листопада 2023 року по 31 жовтня 2024 року;
     
  • організаціям водокористувачів для відновлення, реконструкції, модернізації, капітального ремонту насосних станцій, які прийняті в експлуатацію у період з 1 листопада 2023 року по 31 жовтня 2024 року після відповідних робіт, передбачених проєктною документацією у розмірі до 50 відсотків вартості витрат.
Приймання заявок від сільгосптоваровиробників відбуватиметься через Державний аграрний реєстр до 31 жовтня 2024 року.

Мінагрополітики просить бронь для бізнесу, що вирощує овочі та фрукти

За словами директора Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігора Віштака, відповідні профільні асоціації наголошують у своїх зверненнях, що не всі ОВА максимально врахували можливість бронювати працівників галузей садівництва, овочівництва та картоплярства. 
«Ці галузі на сьогодні мають критичне значення для економіки України. Раніше близько 70% продукції овочівництва  вирощували на півдні України. Сьогодні частина цього бізнесу знищена, деякі підприємства релоковані. Що вплинуло на ціни на внутрішньому ринку. Зараз суб’єкти господарювання забезпечують вітчизняний ринок своєю продукцією, і ми повинні сприяти, щоб їхні працівники отримали бронювання. Я просив би обласні військові адміністрації переглянути свої критерії, щоб підприємства галузі садівництва та овочівництва могли бронювати своїх працівників», - повідомив Ігор Віштак. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»