• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №21(52) | 25.11.2019 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №21(52) | 25.11.2019 р.

Це – двадцять перший з початку року (і п’ятдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • поговоримо про результати проведення фактичних перевірок ДПС щодо встановлення 5000% заниженого доходу;
  • проінформуємо, що ДРС затвердила план комплексних перевірок на 2020 рік;
  • наведемо чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС (станом на листопад);
  • визначимося, до яких наслідків може призвести надання пояснення працівниками інспекторам Держпраці;
  • розповімо про призупинення ФСС  фінансування лікарняних з 20 листопада та подальшу долю цього питання;
  • зазначимо, що ДПС оновила сервіс Е-кабінету «Стан розрахунків з бюджетом»;
  • з’ясуємо, які зміни готуються в ДПС щодо правил взяття на облік платників податків.

Гарного Вам читання!

***

 

ДРС затвердила план комплексних перевірок на 2020 рік
Наказом ДРСУ від 15.11.2019 р. №196 було затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік. Переглянути його можна:

За затвердженим планом наступного року буде проведено 32 216 перевірок підприємств та підприємців (це на 1989 більше, ніж було у плані на 2019 рік).

Такий комплексний плановий захід проводиться один раз на рік, а усі  контролюючі органи, які запланували перевірити даного суб’єкта господарювання, можуть його перевірити виключно у строки, встановлені Планом здійснення комплексних перевірок на 2020 рік. Про це ми писали тут.

 

Чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС (станом на листопад)
15 листопада ДПСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 15.11.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Традиційно зміни спершу торкнулися лише двох розділів:

  • Розділ І  «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;

  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5191 податкову перевірку. Це на 8 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за жовтень.

 

Подробиці призупинення виплати лікарняних ФСС 20 листопада
У середу, 20 листопада 2019 року, на сторінці Фонду соцстраху у Facebook з’явилось повідомлення: «Фондом... вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування тимчасово не здійснюється у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду».

Наступного дня, у четвер 21 листопада, був проведений брифінг Міністерства соцполітики. На ньому заступник міністра Олег Коваль заявив, що:

  • Міністерство гарантує продовження штатного режиму виплат застрахованим особам, які здійснює Фонд соціального страхування;

  • заява про призупинення виплат Фондом була особистою ініціативою поновленого керівника Фонду Євгена Баженкова;

  • а «Мінсоцполітики забезпечить здійснення виплат, як тільки ми врегулюємо питання з керівництвом Фонду».

За декілька годин після брифінгу 21 листопада вже сам Баженков наголосив про поновлення виплат лікарняних і декретних під особисту відповідальність.

 

5000% – розмір заниженого доходу за результатами перевірки ДПС
Київські податківці оприлюднили результати фактичної перевірки роздрібного реалізатора пива. За ними суб’єктами господарювання у день перевірки було проведено розрахунків готівкою на суму 10,75 тис. грн. А за 9 місяців 2019 року офіційно було задекларовано розрахунків на суму лише 49,7 тис. грн. Тобто середньоденний виторг під час проведення перевірки (1,3 тис. грн) більший від середньоденного виторгу за попередні дні (0,02 тис. грн)  на понад 5000%!

Податківці також встановили, що незважаючи на очевидність зв’язку господарських одиниць мережі між собою, роздрібні продажі здійснювали 7 різних суб’єктів господарювання – фізичних осіб, які зареєстровані в одній податковій інспекції не за місцем фактичної діяльності.

 

ДПС оновила сервіс Е-кабінету «Стан розрахунків з бюджетом»
З 18 листопада у табличній частині сервісу «Стан розрахунків з бюджетом» Е-кабінету ДПС міститься нова графа «Назва операції».

В ній наводиться інформація щодо нарахування податку та підстави щодо цього, а також реквізити платіжки щодо сплаченого податку. Раніше цієї графи не було, а була лише графа щодо коду операцій, які були відомі тільки податківцям.

Наголосимо, що нещодавно Дубілет зацікавився питанням роботи Е-кабінету. Ми про це розповідали тут.  До того ж 19 листопада комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики провів засідання «Круглого столу» на тему: «Е-кабінет платника податків 2.0: як зробити справді зручний, справді сервіс». Про його результати читайте ось тут.

 

Нові правила подання ф. №20-ОПП та інші зміни до порядку обліку платників податків: проект Мінфіну
11 листопада 2019 року ДПСУ повторно оприлюднила доопрацьований проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (завантажити).

Зокрема, передбачається:

  1. Встановлення порядку взяття на облік в контролюючих органах іноземних компаній, організацій, які не підлягають реєстрації (акредитації) в Україні, не мають майнових прав на нерухомість та землю в Україні та відкривають рахунки в банках України.

  2. Зміни у підставах для взяття на облік договору про спільну діяльність є прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію уповноваженої особи платником ПДВ або платником акцизного податку.

  3. Уточнення порядок обліку в контролюючих органах фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

  4. Удосконалення порядку подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП.

  5. Затвердження оновлених форм № 1-ОПП (Завантажити), № 1-РПП (Завантажити), № 5-ОПП (Завантажити), № 11-ОПП (Завантажити), № 8-ОПП (Завантажити).

 

І наостанок – аналітика від редакції
У Держпраці є право вимагати від працівників усних та/або письмових пояснень щодо предмету перевірки. Але коли справа доходить до суду, такі працівники стають вже свідками. Отже, неточність в їхніх поясненнях передбачатиме кримінальну відповідальність. Про це докладно ми розповідали у своєму коментарі до постанови П’ятого апеляційного адміністративного суду від 18.03.2019 р., справа №400/3054/18.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»