• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №19(135) | 29.11.2023 р.

Сто тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №19(135) | 29.11.2023 р.
Це – девʼятнадцятий з початку року (сто тридцять пʼятий загалом та двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
 
  • повідомимо, що ДРС затвердила план комплексних перевірок на 2024 рік;
  • дізнаємося, чи має право ФОП надіслати листа щодо перенесення перевірки у зв’язку з мобілізацією;
  • розповімо, як проводитиметься моніторинг е-реєстру лікарняних;
  • зауважимо, що з 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ;
  • наголосимо, що Держгеокадастр також затвердив план перевірок на 2024 рік.
Гарного вам читання!
 

З 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ

Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі зауважила, що найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься у першому читанні законопроєкт №9569 авторства Третякової, Безуглої, Гетманцева, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.
Дискусії про доцільність повернення функцій адміністрування ЄСВ Пенсійному фонду тривають, відколи їх було передано ще Міністерству доходів і зборів з 1 жовтня 2013 року. 
Нагадаємо, що законопроєктом №9569 заплановано з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на Пенсійний фонд України.

Держгеокадастр затвердив план перевірок на 2024 рік

Держгеокадастр наказом від 17.11.2023 №388 затвердив Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2024 рік. 
Щоправда, сам план не оприлюднений. А Інспекційний портал наразі закритий для бізнесу. Доступ до Системи надається тільки працівникам органів ДНК та ДРС. Тож перейти на портал не вийде. 
Також зауважимо, що згідно з наказом проведення планових заходів державного нагляду (контролю), передбачених Планом, розпочнеться з дня закінчення або припинення воєнного стану.

Чи має право ФОП надіслати листа щодо перенесення перевірки у зв’язку з мобілізацією?

Податківці у підкатегорії 130.01 «ЗІР» зазначили, що за умови наявності поважних причин, як мобілізація до лав Збройних сил України, хвороба тощо, ФОП має право надіслати листа до органу ДПС із проханням перенесення строку документальної перевірки, виклавши причини неможливості її проведення.

Як проводитиметься моніторинг е-реєстру лікарняних: затверджено Порядок

Пенсійний фонд постановою від 19.10.2023 №45-1 затвердив Порядок проведення моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності. Згодом його ще підкориговано постановою ПФУ від 09.11.2023  №48-1.
У Порядку прописано, що автоматизований моніторинг з використанням інформаційно-аналітичної системи ПФУ проводиться шляхом систематичної обробки відомостей електронного реєстру листків непрацездатності про кількість, причини, тривалість зареєстрованих листків непрацездатності за застрахованими особами, суб'єктами господарювання, особами, що засвідчили тимчасову непрацездатність, страхувальниками, виявлення змін (позитивних чи негативних), невідповідностей та визначення факторів, що впливають на них, за пʼятьма критеріями ризиків можливих порушень. Докладно про них ми розповідали у своїй новині ось тут.

ДРС затвердила план комплексних перевірок на 2024 рік

Ми раніше вказували, що у поточному році поки що залишається чинною постанова КМУ №303 щодо заборони проводити планові перевірки контролюючими органами під час війни. Тож наразі ще діє цей мораторій.
Але ще є час на зміни для 2024 року. Адже ДРС затвердила та оприлюднила наказ щодо комплексних перевірок на 2024 рік.
З Наказом ДРС “Про затвердження Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2024 рік” від 14.11.2023 № 183 можна ознайомитися тут.
Підкреслимо, що наразі Інспекційний портал закритий для бізнесу. Доступ до Системи надається тільки працівникам органів ДНК та ДРС. Тож перейти на портал не вийде. 
План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2024 рік можна завантажити у форматі.xlsx (він налічує 35934 записи).

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»