• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №05(43) | 09.07.2021 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №05(43) | 09.07.2021 р.

Це – вже сорок третій (і п’ятий в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як фізособі-«загальнику» виправити помилку у Книзі доходів та витрат;
  • дізнаємося, чи будуть витрати у фізособи-«загальника»  у разі придбання ПЗ для своєї діяльності;
  • підкреслимо, що з 1 червня платники єдиного податку І групи сплачують ЄСВ;
  • зауважимо, що ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу;
  • дізнаємося, як фізособам-«єдинникам» заповнювати додаток 1 до єдиної звітності за 2021 рік.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 червня платники єдиного податку І групи сплачують ЄСВ
Дніпропетровські податківці підкреслили, що платники єдиного податку І групи тимчасово звільнялися від сплати єдиного податку, а також від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ з грудня 2020 року по травень 2021 року включно.

При цьому вказаний період включається до страхового стажу підприємця та вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску.

Але з 1 червня 2021 року для платників єдиного податку І групи відновлено обов’язок сплати єдиного податку та єдиного внеску за червень 2021 року. 

ЄСВ за червень  слід сплатити до 20 липня 2021 р.

 

ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу
Тернопільські податківці зазначили, що фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Від себе зазначимо, що така позиція податківців не нова, ми про неї писали тут. Тоді ж вказували на певні нюанси:

  • одноразове надання поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва. Але податківці не уточнюють, що вони вважають за постійну основу і одноразове надання (раз на місяць, на рік чи за весь період існування) стосовно надання позик (поворотної фіндопомоги);
     
  • якщо фіндопомога повертається ФОП-«єдиннику», то він має включити її до доходу, який оподатковується єдиним податком. 

Проте зауважимо, що такі висновки наводяться податківцями в індивідуальних податкових консультаціях або на свої сайтах. І такі роз'яснення не мають сили закону. Прямої заборони надавати поворотну фіндопомогу для спрощенців ПКУ не встановлено. 

 

Як складати декларацію з ЄП + ЄСВ за 2021 рік: роз'яснення для ФОП І групи 
Податківці у «ЗІР» розповіли, що ФОП – платники єдиного податку першої групи, які відповідно до пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 не здійснювали нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, графи 2 – 4 розд. 9 Додатка 1 в розрізі рядків січень, лютий, березень, квітень, травень звітного 2021 року заповнюють так:

  • у графах 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини», 3 «Розмір єдиного внеску», 4 «Сума нарахованого єдиного внеску» – на паперових носіях проставляються прочерки, в електронній формі – поле залишається незаповненим.

 

Як фізособі-«загальнику» виправити помилку у Книзі доходів та витрат?
Хмельницькі податківці вказали, що Книга обліку доходів та витрат ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді (п. 2 Порядку).

При цьому порядок виправлення помилок у книзі залежить від форми її ведення.

Так, внесення виправлень до Книги ФОП на загальній системі оподаткування, яка веде облік доходів у паперовому вигляді, здійснюється шляхом закреслення помилкового запису та внесення нового, який засвідчується підписом (п. 3 Порядку).

У Книзі в електронному вигляді допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або позитивне значення (п. 4 Порядку).

 

Фізособа-«загальник» придбала ПЗ для своєї діяльності: чи будуть витрати? 
Луганські податківці нагадали, що за пп. 177.4.9 ПКУ  амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів та нематеріальних активів, самостійно установленого фізичною особою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об’єкта основних засобів та нематеріальних активів. Для групи 4 «Нематеріальні активи» – відповідно до правовстановлюючого документа, але не менше як два роки. Дія цього пункту поширюється виключно на об’єкти основних засобів та нематеріальних активів, витрати на придбання чи самостійне виготовлення яких підтверджені документально.

Саме тому  фізособа-«загальник» має право (за власним бажанням) віднести до складу витрат амортизаційні відрахування з вартості придбання програмного забезпечення, що використовується для ведення господарської діяльності, витрати на придбання якого підтверджені документально з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»

  • «Фізособи-підприємці» №03(72) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    Сьогодні 06:5081
  • «Фізособи-підприємці» №02(71) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    14.03.202478
  • «Фізособи-підприємці» №01(70) | 01.02.2024 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    01.02.202473
  • «Фізособи-підприємці» №11(69) | 20.12.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    20.12.2023159
  • «Фізособи-підприємці» №10(68) | 16.11.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    16.11.20236 756