• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №02(60) | 23.02.2023 р.

Шістдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №02(60) | 23.02.2023 р.

Це – вже шістдесятий (другий у 2023 році та одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо,чи можна обрати спрощену систему за наявності податкового боргу;
  • розповімо про нюанси подання додатка 2 з ЄСВ ФОПами зі спецгрупи ЄП;
  • роз’яснимо, коли треба РРО фізособам-«єдинникам» у разі торгівлі генераторами через інтернет;
  • зʼясуємо, яку суму доходу зазначає у довідці про доходи фізособа-«загальник»;
  • дізнаємося, чи може ФОП самостійно виправити помилки в декларації про доходи.

Гарного вам читання!

 

***

Яку суму доходу зазначає у довідці про доходи фізособа-«загальник»?
Харківські податківці зауважили, що у довідці про доходи фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування на підставі даних податкової декларації про майновий стан і доходи зазначається сума чистого оподатковуваного доходу за відповідний період.

Податківці також зауважили, що  декларації за базовий звітний період, що дорівнює календарному року, подають самозайняті особи, у тому числі фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ.

 

Чи може ФОП самостійно виправити помилки у декларації про доходи?
Київські податківці зазначили, що уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання фізичних осіб – підприємців у разі самостійного виявлення помилок здійснюють у розд. VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» податкової декларації, де зазначається сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з ПДФО або військового збору у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

У рядку 23 розд. VI податкової декларації зазначають суму штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок згідно з п. 50.1 ПКУ.

Суму пені, нараховану платником податку у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, зазначають у рядку 24 розд. VI податкової декларації відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, нарахування якої розпочинається після закінчення 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

 

Нюанси подання додатка 2 з ЄСВ ФОПами зі спецгрупи ЄП
ДПС підкреслила, що за відсутності у фізосіб-«єдинників» зі спецгрупи ЄП протягом звітних місяців доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, декларація з нульовими показниками за такі періоди не подається.

Водночас у разі визначення ЄСВ фізособа-«єдинник» має подавати звітність за звітний період грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року. У ньому вона розраховує зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначає відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом №2464.

 

Чи можна обрати спрощену систему за наявності податкового боргу?
Полтавські податківці вказали, що за умови погашення податкового боргу платник податків може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з першого числа місяця наступного календарного кварталу. Для цього слід подати заяву до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Отже, громадянину, який після державної реєстрації планує зареєструватися платником єдиного податку, необхідно переконатися у відсутності заборгованості з податків та зборів, несплачених штрафів та пені.

 

Торгівля генераторами через інтернет: чи застосовувати РРО?
Податківці у ІПК від 08.02.2023 р. №258/ІПК/99-00-07-04-01-06 пишуть, що законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток банківських установ у мережі Інтернет.

Але насправді це не зовсім так. Ці операції у Законі про РРО не ототожнюються, але всі вони мають спільні ознаки, за якими вони належать до розрахункових операцій і про які ми говорили у аналітиці.

Водночас податківці доходять правильного висновку про те, що потрібно обов’язково застосовувати РРО/ПРРО у встановленому Законом про РРО порядку у разі здійснення розрахункових операцій у розумінні цього Закону. Тобто, як ми вже зазначили, якщо операція відповідає визначенню розрахункової операції, то вона реєструється в РРО.  Про це ми докладно розповіли ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»