• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №3(32) | 28.04.2020 р.

Тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №3(32) | 28.04.2020 р.

Це – вже тридцять другий (і третій у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, як отримати витяг з Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • познайомимося зі змінами в обрахунку реєстраційної суми з ПДВ для неприбуткових;
  • визначимося, які наслідки чекають на неприбутківця у разі порушення законодавства щодо своєї діяльності;
  • з’ясуємо, які наслідки виникають у разі нецільового використання ТМЦ;
  • дізнаємося, чи можна подати заяву №1-РН через Е-кабінет.

Гарного Вам читання!

***

Як отримати витяг з Реєстру неприбуткових установ та організацій?
Запит про отримання витягу з Реєстру подається особисто представником неприбуткової організації чи уповноваженою на це особою або надсилається поштою ДПС за основним місцем обліку неприбуткової організації за формою згідно з додатком 3 до Порядку. Усі розділи запиту підлягають заповненню.

У запиті зазначається код згідно з ЄДРПОУ неприбуткової організації, який є критерієм пошуку відомостей у Реєстрі.

Запит обов’язково повинен бути підписаний керівником або особою, що має право підпису документів неприбуткової організації, із зазначенням дати.

Якщо є ЕЦП та укладений договір з ДПС, то можна отримати такий запит в електронній формі. Про це ми писали тут.

 

Знайомимося зі змінами в обрахунку реєстраційної суми з ПДВ для неприбуткових
Івано-франківські податківці нагадали, що на період, починаючи з 17 березня 2020 року та закінчуючи останнім числом місяця, в якому завершується дія  карантину, операції, передбачені п. 71 підрозділу 2 розділу XX та/або пп. 197.1.15 ПКУ, що здійснені громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями при обрахунку загальної суми доходу, для реєстрації платником ПДВ.

 

Чи можна подати заяву №1-РН через Е-кабінет?
Податківці з Київської області зауважили, що неприбуткові організації мають змогу подати реєстраційну заяву за формою №1-РН (далі – Заява) з позначками «Реєстрація», «Зміни», «Виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій», зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП.

Засобами електронного зв’язку Заява в електронній формі подається до контролюючих органів за ідентифікатором форми J1310502, зокрема з використанням режиму «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Протягом двох годин з часу отримання електронного документа платнику надсилається перша квитанція, а якщо електронний документ надійшов після закінчення операційного дня або за 1 годину до його закінчення – протягом перших двох годин наступного операційного дня.

 

Нецільове використання ТМЦ неприбутківцями: які наслідки?
Тернопільські податківці зазначили: якщо придбані неприбутковою організацією товарно-матеріальні цінності або основні засоби використовуються не за цільовим призначенням, то така неприбуткова організація повинна розрахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток у розмірі 18%, виходячи із балансової вартості використаних за нецільовим призначенням активів.

 

Неприбуткова організація порушила законодавство щодо своєї діяльності: які наслідки?
Податківці з Київської області підкреслили, що порушення неприбутковою організацією, яка перебуває у Реєстрі, вимог закону, який регулює її діяльність призводить до порушення вимог п. 133.4 ПКУ. Тому таке порушення є підставою для виключення такої організації з Реєстру з нарахуванням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств відповідно до пп. 133.4.3 і 133.4.4 ПКУ та переходом до сплати податку на прибуток.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»