• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №18(26) | 22.10.2018 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №18(26) | 22.10.2018 р.

Це – вже вісімнадцятий з початку року (і двадцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло трішки більше двох тижнів, та нам уже є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • роз’яснимо, як заповнювати таблицю 5 звіту з ЄСВ у разі переведення працівника з однієї посади на іншу;
  • нагадаємо, яку звітність у 2018 році та коли слід подавати до ФСС;
  • зупинимося на правилах заповнення таблиці 1 звіту з ЄСВ на працівників-інвалідів;
  • проінформуємо, яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати до Держстату в електронному вигляді у 2019 році;
  • визначимося, яким є склад квартальної та річної фінзвітності залежно від категорії підприємств;
  • … а також з’ясуємо, як заповнювати поле «Головний бухгалтер» у звітності у разі відсутності головного бухгалтера.

Гарного вам читання!

***

Переведення працівника з однієї посади на іншу: як заповнити таблицю 5 звіту з ЄСВ?
Таблиця 5 звіту з ЄСВ заповнюється, якщо особу переведено на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника. Якщо запис про переведення було внесено до трудової книжки працівника, то потрібно відобразити інформацію в таблиці 5. Якщо ж такий запис у трудовій книжці не зроблено, таблиця 5 не заповнюється.

Про це та про те, як заповнювати таблицю 5 звіту з ЄСВ у разі переведення працівниці, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, читайте тут.

Яку звітність у 2018 році та коли слід подавати до ФСС?
ФСС нагадав, що страхувальники у 2018 році мають подавати:

Звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП складається страхувальником наростаючим підсумком з початку року.

Відповідно до п. 4.3 Порядку звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП не подається у разі:

  • відсутності у страхувальника зобов’язання перед Фондом на початок звітного кварталу та оборотів за субрахунками у звітному кварталі;
     
  • наявності зобов’язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів за субрахунками, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом у звітному кварталі.

Звіт щодо сплати заборгованості до Фонду нещасних випадків не подається у разі погашення страхувальником заборгованості до кінця звітного періоду.

Про правила заповнення звіту за формою №Ф4-ФСС з ТВП ми детально розповідали у своїй аналітиці.

Як заповнювати таблицю 1 звіту з ЄСВ на працівників-інвалідів
Податківці у підкатегорії 301.06.01 ресурсу «ЗІР» вказали, що рядки 3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1 таблиці 1 звіту з ЄСВ заповнюються у випадку застосування роботодавцями ставок ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю за ставками 8,41%, 5,3%, 5,5%.

У вказаних вище рядках суми є довідковими, з метою визначення недоотриманих ПФУ сум ЄСВ, які були б сплачені роботодавцями при застосуванні ЄСВ у розмірі 22%.

Така інформація не впливає на показники підсумкових рядків у таблиці 1 звіту з ЄСВ і на загальну суму ЄСВ до сплати. Про це ми писали тут.

Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2019 році?
12 жовтня Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватися респондентами в електронному вигляді у 2019 році. Переглянути перелік можна тут.

Поки що перелік містить лише 16 звітів (у 2018 році він налічував 97 форм).

Склад квартальної та річної фінзвітності залежно від категорії підприємств
Запорізькі податківці зауважили, що платники податку на прибуток (крім суб'єктів мікропідприємств, малого підприємництва, неприбуткових організацій, представництв нерезидентів) разом з відповідною декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали подають квартальну фінзвітність у складі балансу та звіту про фінансові результати.

До річної податкової декларації такі платники подають відповідну річну фінансову звітність, яка включає: БалансЗвіт про фінансові результатиЗвіт про рух грошових коштівЗвіт про власний капітал та Примітки до річної фінансової звітності(форми №1 – 5).

Платники податку на прибуток – суб'єкти мікропідприємств, малого підприємництва, представництва нерезидентів подають разом з квартальною або річною податковою декларацією скорочену за показниками фінансова звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати, складених за нормами та формами П(С)БО №25.

У штатному розкладі відсутня посада головного бухгалтера: як заповнювати декларації?
Відповідно до пп. 48.5.1 ПКУ податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу.

У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.

Про це та про те, як заповнювати ф. № 1-ОПП у разі відсутності на підприємстві посади головного бухгалтера, ми розповідали ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»