• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №6(36) | 26.03.2019 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №6(36) | 26.03.2019 р.

Це – шостий з початку 2019 року (і тридцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про плани ДФС змінити звіт про контрольовані операції та порядок його заповнення;
  • зазначимо, що Мінфін планує викласти у новій редакції декларацію про доходи;
  • дізнаємося, як звітувати за землю, придбану посеред року;
  • нагадаємо, хто та коли подає форму №20-ОПП;
  • проінформуємо про зміни до форми статзвіту №1-ПВ (квартальна);
  • розкажемо, як звітувати самозайнятій особі у разі припинення її діяльності;
  • зупинимося на правилах виправлення помилок у декларації з податку на нерухомість.

Гарного вам читання!

***

 

Звіт про контрольовані операції та порядок його заповнення зміняться
13 березня на офіційному сайті ДФСУ оприлюднено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції». Завантажити проект змін>>

За допомогою цих змін Мінфін приводить форму звіту і Порядок у відповідність до чинних положень ПКУ.  Зокрема:

  1. таблицю «Загальні відомості про контрольовані операції» буде доповнено новим рядком;

  2. примітку «*» буде викладено в новій редакції: «*для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті»;

  3. інформацію до додатка до звіту також пропонують викласти в новій редакції. Завантажити>>

 

Нова декларація про доходи – у проекті від Мінфіну
21 березня Мінфін оприлюднив для обговорення проект свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (завантажити).

Ним пропонується викласти у новій редакції декларацію про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Ознайомитися з ними можна тут:

Проект наказу розроблений з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до Законів №2497, №2530 та №2628-VIII.

 

За I квартал звітуватимемо за зміненою формою №1-ПВ (квартальна)
Наказом від 12.03.2019 р. №104 Держстат вніс зміни до форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» .

Зміни торкнулися показників колонки «А» розділу ІV «Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати». Їх змінено на такі:

  • від однієї мінімальної заробітної плати до 4500,00,
  • від 4500,01 до 5000,00,
  • від 5000,01 до 6000,00,
  • від 6000,01 до 7000,00,
  • від 7000,01 до 8000,00,
  • від 8000,01 до 10000,00,
  • від 10000,01 до 12000,00,
  • від 12000,01 до 150000,00,
  • від 15000,01 до 20000,00,
  • понад 20000,00.

Вперше за оновленою формою звітувати потрібно буде за І квартал 2019 року.

 

Самозайнята особа припиняє діяльність: як звітувати?
Житомирські податківці зазначили, що чинним законодавством не передбачено особливих термінів подання декларації фізичними особами, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення незалежної професійної діяльності.

Тому самозайнята особа у разі припинення її діяльності подає декларацію за результатами звітного року до 1 травня року за звітним.

 

Стали платником земельного податку посеред року: як звітувати?
Дніпропетровські податківці наголосили, що суб’єкт господарювання при придбанні протягом року земельної ділянки може подати податковому органу за місцезнаходженням земельної ділянки або річну  декларацію з плати за землю, або щомісячні декларації за типом «Звітна».

 

Повідомлення №20-ОПП: коли та як подавати?
ДФС в Івано-Франківській області зазначила, що об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, – це майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Повідомлення за формою №20-ОПП щодо такого майна слід подавати протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до ДФС за основним місцем обліку.

Платники податків, які не забезпечили подання відповідного повідомлення у визначений ПКУ термін, зобов’язані невідкладно подати повідомлення за формою №20-ОПП з інформацією про об'єкти оподаткування.

 

Зробили помилку у декларації з податку на нерухомість: як її виправити?
У разі одночасного коригування суми податку, якщо неправильно вказано код типу об’єкта нерухомості (загальну площу, ставку податку, або суми пільги тощо) як по житловій, так і нежитловій нерухомості, платнику необхідно подати одну уточнюючу Декларацію з окремими уточнюючими розрахунками для об’єктів житлової (додаток 1) та нежитлової (додаток 2) нерухомості.

У разі коригування податку лише по житловій чи нежитловій нерухомості заповнюється один уточнюючий розрахунок /додаток, показники якого переносяться до Декларації.

Про це читайте у нашій новині тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»