• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №07(122) | 26.04.2023 р.

Це – сьомий з початку року (а загалом сто двадцять другий та двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №07(122) | 26.04.2023 р.

Це – сьомий  з початку року (а загалом сто двадцять другий та двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • повідомимо, що Уряд затвердив порядок складання звіту про викиди та перенесення забруднювачів і відходів;
  • зазначимо, що військкомати вже зможуть отримувати від МВС доступ до інформації про транспорт підприємств;
  • розповімо про нові строки зберігання первинки та фінзвітності;
  • зʼясуємо, що з долею запровадження щомісячної єдиної звітності для роботодавців;
  • наведемо нові правила листування з ДПС;
  • зупинимося на нюансах звітування з податку на прибуток виробниками сільгосппродукції.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд затвердив порядок складання звіту про викиди та перенесення забруднювачів і відходів
З 8 жовтня суб’єкти господарювання реєструватимуть свої установки та надаватимуть дані про викиди та перенесення забруднювачів і відходів щодо кожного об’єкта, який вони експлуатують.

На підставі цих даних Міндовкілля складатиме звіт та публікуватиме його на власному сайті та Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Згідно зі схваленим КМУ Порядком, звіт міститиме інформацію про:

  • сукупні викиди забруднювачів,
  • джерела викидів,
  • викиди в розрізі окремого виду забруднювача та окремого компонента довкілля,
  • викиди, які сталися внаслідок аварії чи стихійного лиха,
  • тенденції щодо зміни обсягів та видів забруднювачів протягом останніх трьох років тощо.

Про це ми писали тут.

 

Військкомати вже зможуть отримувати від МВС доступ до інформації про транспорт підприємств
Нагадаємо, що ще з 2 вересня 2022 року діє Закон, за яким територіальні органи МВС щокварталу подаватимуть до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомості про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

І тільки 21 квітня КМУ внесено з метою приведення у відповідність до статті 6 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зміни до Положення про військово-транспортний обов’язок. Відповідне рішення прийнято у Постанові КМУ №373. З її текстом можна ознайомитися тут.

 

Нові строки зберігання первинки та фінзвітності: аналіз Закону №2970
Законом №2970 передбачено збільшення строків зберігання первинних документів для платників податків. 21 квітня Закон вже підписано Президентом. У тексті Закону №2970 є норми щодо цих змін ПКУ. Тому вже час розповісти докладно про нові правила.

Так, Законом №2970 змінено п. 44.3 ПКУ, яким встановлено вимоги платників податків щодо забезпечення зберігання первинних документів та документації, пов’язаної із декларуванням за податками та зборами.

Підкреслимо, що у нормі ст. 121 ПКУ не зазначено конкретних строків, а відправка йде на ст. 44 ПКУ. Тобто штраф накладається за незберігання первинки в межах строків за ст. 44 ПКУ. А в ній вже йдеться про нові строки. Для всіх платників - 1825 днів, крім ФОПів та ТЦУ й КІК.

Тобто, якщо, наприклад, Закон набере чинності з 1 травня 2023 року, то нові строки будуть поширюватися на документи, які почали зберігатися ще з 1 травня 2020 року та строк по ним мав би завершитися 1 травня 2023 року. Тож їх потрібно буде зберігати до 1 травня 2025 року.

Про це докладно ми розповіли у своїй аналітиці за посиланням.

 

Запровадження щомісячної єдиної звітності для роботодавців: СБУ звернулась до Гетманцева
Нагадаємо, що 6 вересня 2022 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт №6120 щодо зміни податкового періоду з квартального на місячний для подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Але досі його доля залишається невирішеною.

Наразі ж, за словами Южаніної, дійшло до того, що навіть СБУ в листі до голови податкового комітету звертає увагу на необхідність щомісячного звітування з ЄСВ.

Зокрема, в СБУ зазначають, що протягом 2020 – 2022 років регіональними центрами Державної служби зайнятості України українським суб’єктам підприємницької діяльності видано значну кількість дозволів різних термінів дії на застосування праці іноземних громадян, на підставі яких останні отримали в Державній міграційній службі посвідки на проживання. Проте, за даними реєстру застрахованих осіб, більшістю роботодавців ЄСВ за таких осіб не сплачено.

 

Нові правила листування з ДПС: що та для кого змінилося?
Законом №2970 внесено зміни до п. 42.4 ПКУ. Цією нормою встановлено правила листування з ДПС.

За новою редакцією п. 42.4 ПКУ платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з ДПС засобами електронного зв’язку в електронній формі. Тобто це так й залишається правом платників податків.

А от для осіб, які є фінансовими агентами, листування з ДПС в електронній формі є обов’язковим у випадках, визначених ПКУ.

Про це ми вказували тут.

 

Нюанси звітування з податку на прибуток виробниками сільгосппродукції: інформаційний лист від ДПС
В інформаційному листі №3/2023 ДПС розглянуто особливості визначення податкових (звітних) періодів для податку на прибуток підприємств платниками такого податку, які є виробниками сільськогосподарської продукції, у разі переходу на загальну систему оподаткування або змін у застосуванні таких податкових (звітних) періодів в окремих випадках зазначеними платниками.

З листа можна дізнатися:

  • про особливості визначення податкового (звітного) періоду для податку на прибуток підприємств сільськогосподарськими товаровиробниками, які є платниками податку на прибуток підприємств або, з огляду на законодавчі зміни чи з інших підстав, стали платниками такого податку;

  • які податкові (звітні) періоди встановлені для податку на прибуток підприємств;

  • для яких платників встановлюється річний податковий (звітний) період;

  • про застосування податкових (звітних) періодів платниками податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції тощо.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»