• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №05(140) | 02.04.2024 р.

Сто сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №05(140) | 02.04.2024 р.
Це – пʼятий  з початку року (а загалом сто сороковий та сорок другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • дізнаємося, як у додатку 1 з ЄСВ до єдиної звітності зазначати перехідні відпустки;
  • нагадаємо, за якою формою подавати декларацію про майновий стан в е-формі за 2023 рік;
  • розповімо, як звітувати про відповідність та/або незалежний висновок резидентам Дія Сіті;
  • зауважимо, що до 14 квітня посередникам у працевлаштуванні за кордоном слід відзвітувати до Мінекономіки;
  • розкажемо, як правильно заповнювати розділ ІІІ Повідомлення про КІК;
  • наголосимо, як заповнювати ф. №20-ОПП при оренді нерухомості.
Гарного вам читання!
 

До 14 квітня посередникам у працевлаштуванні за кордоном слід відзвітувати до Мінекономіки

14 квітня 2024 року відповідно до Закону №2982 ліцензії, видані суб’єктам господарювання до набрання чинності цим Законом, а саме до 14 жовтня 2023 року, втрачають чинність.
Тож усім ліцензіатам, які ще не подали до Мінекономіки декларацію про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, слід це зробити у встановлений законодавством термін. Про це ми писали тут.
 

Як у додатку 1 з ЄСВ до єдиної звітності зазначати перехідні відпустки?

Фахівці ПФУ у листі від 06.02.2024 № 2800-030401-8/7291 зауважили, що у додатку 1 до єдиної звітності суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносяться до графи 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)».
При цьому в ній зазначається відповідний місяць лише в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10.
Суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включаються до поля наступних місяців і відображаються в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.
 

За якою формою подавати декларацію про майновий стан в е-формі за 2023 рік?

На сайті ДПС у рубриці «Електронна звітність» для фізичних осіб розміщено електронну форму «Податкова декларація про майновий стан і доходи», яку потрібно застосовувати у разі звітування за 2023 рік, за ідентифікатором F0100214.
Податківці також нагадали, що декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для фізосіб, фізосіб-”загальників” та самозайнятих осіб, – до 1 травня року, що настає за звітним. Про це ми писали тут.
 

Як звітувати про відповідність та/або незалежний висновок резидентам Дія Сіті?

Мінцифри у своєму листі детально розповіло, як відзвітувати резидентам Дія Сіті у 2024 році, аби не втратити статус.
Отже, на думку Міністерства, резиденти Дія Сіті, які у 2022 - 2023 роках набули такий статус, мають подати річний звіт про відповідність та/або незалежний висновок за 2023 рік до 01 червня 2024 року, та у 2024 році не втратять статус резидента Дія Сіті у разі виявлення невідповідності резидента Дія Сіті вимогам, визначеним статтею 5 Закону, у поданих річному звіті про відповідність та/або незалежному висновку за 2023 рік, а також не подаватимуть початковий звіт про відповідність та/або незалежний висновок.
Окремо зроблено висновок й щодо новостворених резидентів, які отримали статус до 17 лютого 2024 року.
Такі резиденти Дія Сіті подаватимуть річний звіт про відповідність та/або незалежний висновок за 2024 рік у 2025 році (до 01 червня).
 

Як заповнювати ф. №20-ОПП при оренді нерухомості: нагадування від ДПС

Іванофранківські податківці зазначили, що для обрання із довідника типу об’єкта оподаткування про орендоване платником податків нежитлове приміщення, що використовується ним безпосередньо у своїй господарській діяльності, у графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» повідомлення № 20-ОПП можливо зазначити, наприклад: готель, комплекс, санаторій, будинок відпочинку, гуртожиток тощо.
Нагадаємо, що в іншому своєму розʼясненні ДПС зазначала, що кожному об’єкту оподаткування, що надається в оренду (орендується), присвоюється ідентифікатор,  прийнятий суб’єктом господарювання – орендодавцем  (орендарем), а також зазначається фактичний стан об’єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення за ф. №20-ОПП.
 

Як правильно заповнювати розділ ІІІ Повідомлення про КІК: розʼяснення від ДПС

З метою мінімізації помилок, що їх допускають фізичні та юридичні особи, які подають повідомлення, ДПС надала відповідне розʼяснення щодо його заповнення.
 За ним, за алгоритмом арифметично-логічної перевірки даних Повідомлення у розділі ІІІ  «Інформація щодо набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі» всі рядки є обов’язковими для заповнення і можуть містити цифри і літери - як українські, так і латинські. 
Тому при заповненні поля рядка 12.3 «опосередковане володіння», у разі якщо розмір опосередкованого володіння становить нуль відсотків, у полі рядків 14 та 15 доцільно зазначити: «інформація відсутня», що свідчить про відсутність інформації.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»