• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №08(143) | 22.05.2024 р.

Сто сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №08(143) | 22.05.2024 р.
Це – восьмий з початку року (а загалом сто сорок третій та сорок пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • розповімо, як платників ПДВ відбирають для проведення аналізу звітності з ПДВ;
  • визначимося, до якого органу ДПС звітувати з акцизного податку при реалізації пального;
  • підкреслимо, що ДПС прозвітувала про кампанію декларування доходів громадян за 2023 рік;
  • зазначимо, що правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять;
  • зʼясуємо, як подати повідомлення про виплату лікарняних від ПФУ через портал е-послуг;
  • наведемо нюанси наведення середньооблікової кількості штатних працівників у звіті №1-ПВ.
Гарного вам читання!
 

Нюанси наведення середньооблікової кількості штатних працівників у звіті №1-ПВ

У листі від 18.05.2023 №19.1.2-26/У-70-23/66 фахівці Держстату наголосили, що через зміни в законодавстві та прийняття нових нормативно-правових актів, пов'язаних із трудовими відносинами в умовах воєнного стану, було розроблено Роз'яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» від 31.10.2022 №19.1.2-12/45-22 та Роз'яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» від 31.10.2022 №19.1.2-12/44-22.
За ними у формі №1-ПВ (місячна) дані щодо працівників, стосовно яких призупинено дію трудового договору через евакуацію до іншої місцевості або місцезнаходження яких тимчасово невідомо, до рядка 1040 «Середньооблікова кількість штатних працівників» не включаються.

Правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять

13 травня на сайті Федерації профспілок було розміщено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо цифровізації процесів у Державній службі зайнятості та удосконалення її діяльності».
За порівняльною таблицею, передбачається внести зміни до Постанови №413 щодо правил подання повідомлення про прийняття на роботу.
Зазначимо, що наразі немає детальних правил подання початкової та скасовуючої форм повідомлення. Але їх подання можливе, оскільки сама форма це передбачає.
Форму повідомлення про прийняття на роботу планують оновити. 
В ній, крім 11 існуючих граф, будуть міститися ще 6 нових. А саме:
  • 12. Код класифікатора професій.
  • 13.  Професійна назва роботи.
  • 14. Посада.
  • 15. Нове робоче місце (так/ні).
  • 16. Особа з інвалідністю (так/ні).
  • 17. Група інвалідності (І, ІІ, ІІІ).
При цьому зміниться і зміст примітки.

Як платників ПДВ відбирають для проведення аналізу звітності з ПДВ?

Волинські податківці підкреслили, що одним із критеріїв відбору платників для проведення аналізу податкової звітності з ПДВ є показник податкової ефективності з податку на додану вартість (співвідношення задекларованої суми ПДВ до сплати у рядку 18 декларації до задекларованого обсягу постачання у рядках 1.1А,1.2А і 1.3А).

До якого органу ДПС звітувати з акцизного податку при реалізації пального?

Харківські податківці підкреслили, що особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання ФОПів. 
Декларація з акцизного податку подається суб’єктом господарювання до контролюючого органу за місцем реєстрації такого суб’єкта господарювання платником акцизного податку.

Як подати повідомлення про виплату лікарняних від ПФУ через портал е-послуг?

 Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам можна сформувати в електронному кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, натиснувши кнопку «Створити повідомлення» в екранній формі заяви-розрахунку, яка набула статусу «Оплачено». 
Основна частина реквізитів повідомлення заповниться автоматично, дублюючи інформацію зі заяви-розрахунку. Ручне введення передбачено для даних щодо виплати: дати виплати та суми, виплаченої за рахунок коштів Фонду. Про це все ми писали тут.

ДПС прозвітувала про кампанію декларування доходів громадян за 2023 рік

За даними ДПС, станом на 01.05.2024 громадянами подано понад 172 тис. декларацій про майновий стан і доходи, що на 2,2 тис. декларацій більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Найбільш активно декларували доходи мешканці м. Києва (майже 19 тис. декларацій), Львівської (15 тис. декларацій), Дніпропетровської (майже 14 тис. декларацій), Вінницької (12 тис. декларацій) та Київської (10 тис. декларацій) областей.
За видами оподатковуваних доходів найбільшу кількість декларацій подано платниками податків, які отримували доходи від успадкування (отримання в дарунок) майна (16% від загальної кількості декларацій), інші оподатковувані доходи (додаткове благо, проценти банку тощо – 16%), від надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (7%), від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого та/або нерухомого майна (6%).

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»