• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №15(69) | 21.08.2020 р.

Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №15(69) | 21.08.2020 р.

Це – п’ятнадцятий  з початку року (і шістдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти:

 

  • зазначимо, що ДПС досягла рекордних значень податкової ефективності з ПДВ;
  • визначимося, чи має право покупець на податковий кредит у разі помилки у коді УКТ ЗЕД в ПН;
  • розповімо про введення зменшених штрафів за несвоєчасну реєстрацію «старих» ПН та РК;
  • зауважимо, що Порядок електронного адміністрування ПДВ зазнає змін;
  • дізнаємося, які особливості заповнення ПН у зв'язку з оновленням кодів УКТ ЗЕД.

Гарного вам читання!

***

 

ДПС досягла рекордних значень податкової ефективності з ПДВ: роз'яснює Любченко
Податкова ефективність з ПДВ досягла рекордних значень за останні 10 років – 3,03% за деклараціями січня – червня 2020 року. Про це під час засідання Колегії ДПС заявив Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко.

За його словами, податкова ефективність зросла з 2,67% у квітні цього року до 3,15% – у травні, 3,33% – у червні та 3,14% – у липні. Для порівняння за аналогічний період минулого року цей показник становив 2,68%.

Середньомісячні надходження ПДВ у травні – липні збільшились до 8,5 млрд грн або у 1,4 раза більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

«Такі результати ми маємо завдяки руйнуванню схем ухилення від оподаткування. Ми практично припинили масове існування такого поняття як скрутка і мінімізували можливість формування фіктивного податкового кредиту з ПДВ», – зазначив голова ДПС Олексій Любченко.

 

Чи має право покупець на податковий кредит у разі помилки у коді УКТ ЗЕД в ПН
Податкова накладна, що містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, не дає змоги у повній мірі ідентифікувати здійснену операцію, а отже не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Податківці в своєму роз’ясненні окремо зауважили: якщо при складанні податкової накладної допущено помилку у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, така помилка може бути виправлена шляхом складання постачальником товару розрахунку коригування до такої податкової накладної на дату виявлення помилки та реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

 

Зменшені штрафи за несвоєчасну реєстрацію «старих» ПН та РК: новація Закону №786
З 8 серпня штрафи за ПН та РК, датовані до 23 травня 2020 р. і складені на звільнені від ПДВ операції на неплатника та для нарахування «компенсуючого» ПДВ, стануть меншими. Зміниться і гранична дата застосування таких спеціальних штрафів – вони будуть застосовуватися до тих ПН та РК, які було складено до 23 травня 2020 року (а не до 31 грудня 2019 року, як передбачалося раніше).

Новий розмір штрафів такий:

  • у разі несвоєчасної реєстрації – 1% (було 2%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 510 гривень (було 1020 гривень);

  • у разі відсутності реєстрації ПН/РК – 2,5% (було 5%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень).

Тобто штрафи зменшили в 2 рази.

Але як бути платникам, які вже сплатили штрафи у більшому розмірі – у Законі №786 про це не йдеться. Чекаємо на пояснення від ДПС. Про це ми докладніше розповідали тут.

 

Порядок електронного адміністрування ПДВ зазнає змін 
5 серпня 2020 року ДПСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» (завантажити).

Завантажити проект змін можна за посиланням>>

Зокрема, передбачається, що у п. 4 Порядку  буде уточнено визначення рахунку у системі електронного адміністрування податку. Це рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який перераховуються кошти:

  • таким платником (з поточного рахунку) у сумі, необхідній для досягнення розміру суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Реєстр), а також у сумі, необхідній для сплати узгоджених податкових зобов’язань з податку;

  • посадовою особою контролюючого органу у сумі готівкових коштів, стягнутих відповідно до вимог статті 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з податку;

  • Казначейством у сумі коштів, повернутих як надміру сплачені податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 43.41 ПКУ.

Електронний рахунок відкривається платнику податку Казначейством автоматично на безоплатній основі.

 

Які особливості заповнення ПН у зв'язку з оновленням кодів УКТ ЗЕД? 
Починаючи з 03.07.2020 р., при здійсненні операцій з постачання товарів на митній території України, графа 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної має заповнюватися з урахуванням таких особливостей:

-у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України до 02.07.2020 р. (включно), у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2012 року), що був вказаний у митній декларації, оформленій при його ввезенні на митну територію України або у податковій накладній, отриманій від постачальника при придбанні такого товару;

у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України, починаючи з 03.07.2020 р., у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року);

у разі здійснення операції з постачання одночасно товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України як до 02.07.2020 р. (включно), так і починаючи з 03.07.2020 р., а саме з однаковим найменуванням, але з різними кодами згідно з УКТ ЗЕД, у розділі Б податкової накладної заповнюються два окремі рядки, зокрема, у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) яких зазначається:

  • в одному - код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2012 року),  придбаного/ввезеного до 02.07.2020 р. (включно);

  • в другому - код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року), придбаного/ввезеного, починаючи з 03.07.2020 р.

Про це ми зазначали у своїй новині за посиланням.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»