• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №23(77) | 30.12.2020 р.

Сімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №23(77) | 30.12.2020 р.

Це – двадцять третій з початку року (і сімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, як бути з помилково складеною та зареєстрованою в ЄРПН ПН без факту поставки;
  • роз'яснимо, коли разом з декларацією з ПДВ слід подавати додаток 7;
  • зазначимо, що податківці продовжують виявляти схемний податковий кредит;
  • розповімо про зміни до Положення про реєстрацію платником ПДВ;
  • повідомимо про прийняття закону щодо ставки ПДВ у 14% на продаж окремих с/г товарів.

Гарного вам читання!

 

***

Помилково склали та зареєстрували в ЄРПН ПН без факту поставки: як виправити? 
Запорізькі податківці наголосили, що у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН, з метою виправлення помилки необхідно скласти розрахунок коригування до неї.

У такому розрахунку коригування, складеному до податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН без факту здійснення господарських операцій, зазначається:

  • у полі «Дата складання» – дата, на яку було виявлено помилку;

  • у заголовній частині розрахунку коригування – дані зі заголовної частини податкової накладної з індивідуальним податковим номером покупця, на якого помилково (без факту здійснення господарських операцій) було складено податкову накладну;
  • у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ).

При цьому у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код «103» (повернення товару або авансових платежів).

 

Податківці продовжують виявляти схемний податковий кредит
ДПСУ розповіла, що завдяки наявному аналітичному потенціалу податківці мають змогу відстежувати нетипові для суб’єктів господарювання фінансово-господарські операції. Це дає змогу забезпечити відпрацювання ризикових операцій ще на першому етапі, тобто до подання декларації з ПДВ за звітний період. 

Так, під час моніторингу фінансово-господарських операцій, здійснених у листопаді 2020 року одним із суб’єктів господарювання, що працює в галузі оптової торгівлі паливо-мастильними матеріалами, податківцями встановлено спробу формування податкового кредиту за рахунок придбання нетипової для його діяльності сільськогосподарської продукції. Сума ПДВ за вказаною операцією становила 18,1 млн грн. За результатами оперативного відпрацювання суб’єкт господарювання відмовився від проведення цієї операції.

 

Коли необхідно подавати додаток 7 до декларації з ПДВ? 
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік.

Визначена у процентах величина розраховується у додатку 7 (Д7) до декларації з ПДВ «Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях» та застосовується протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПКУ).

Таким чином, для визначення частки  сум податкового кредиту враховуються:

  • показники декларацій  платника податку за січень – грудень;

  • показники уточнюючих розрахунків, які були подані у такому календарному році;

  • результати такого перерахунку відображаються у 7 (Д7) до декларації з ПДВ за останній податковий період року.

 

Змінено Положення про реєстрацію платників ПДВ 
Мінфін наказом від 21.10.2020 р. №629  вніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Його привели у відповідність до норм ПКУ, які було змінено Законом №466.

Нагадаємо, що Закон №466 стосовно змін у реєстрації платників ПДВ набрав чинності ще 23.05.2020 р. Ми про них писали тут.

Але зміни у підзаконний нормативний акт, тобто, у це Положення, внесли лише зараз (і вони ще не набрали чинності). Втім, на практиці зазначені нижче зміни застосовуються саме з 23 травня, про що податківці повідомляли, наприклад, тут.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.  Його було опубліковано в «Офіційному віснику» від 28.12.2020 р. № 101. Відповідно зміни в реєстрації платником ПДВ почали діяти саме з цієї дати. 

Зокрема, з 28 грудня заява подається до контролюючого органу в електронній формі (як для обов’язкової, так і для добровільної реєстрації). Іншого способу подачі заяви не передбачено. Про це все читайте тут.

 

Ставка ПДВ 14% на окремі види с/г продукції: прийнято закон (але його заблоковано) 
17 грудня ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (законопроєкт №3656). 

Законом з метою підтримки сільськогосподарського товаровиробництва в Україні запроваджено знижену ставку ПДВ у розмірі 14% для сільськогосподарської продукції, що відносяться до товарних груп 0102, 0103, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005,  1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91 згідно з УКТ ЗЕД.

Але 18 грудня з'явилися проєкти Постанови про скасування рішення ВРУ від 17.12.2020 р. про прийняття в цілому як закону України проєкту Закону №3656 від 15.06.2020 р. Про це ми вказували тут. Тому поки проєкт постанови не розгляне ВРУ, закон не може бути підписано ні спікером ВРУ, ні Президентом.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»