• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №19(134) | 30.11.2023 р.

Сто тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №19(134) | 30.11.2023 р.
Це – девʼятнадцятий з початку року (сто тридцять четвертий загалом і тридцять п’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • розкажемо, як новоствореному «єдиннику» зі ставкою 3% стати платником ПДВ;
  • дізнаємося, як оподатковувати ПДВ безоплатну роздачу подарункових сертифікатів;
  • розповімо, що суд підтримав позицію ДПС про застосування штрафів за неправомірне визначення ПК з ПДВ;
  • визначимося, чи можна отримати витяг з реєстру платників ПДВ у паперовій формі;
  • зазначимо, чи потрібно нараховувати ПДВ при відступленні права вимоги.
Гарного вам читання!
 

Роздаєте безоплатно фізособам подарункові сертифікати: що з ПДВ?

Запорізькі податківці зауважили, що  операції з продажу та безоплатного постачання іншим особам подарункових сертифікатів, які передбачають їх обмін на товари/послуги, оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.
При цьому база оподаткування операцій з постачання подарункових сертифікатів не може бути нижча від ціни придбання таких товарів.

Суд підтримав позицію ДПС про застосування штрафів за неправомірне визначення ПК з ПДВ

Сам факт наявності у позивача ПН та видаткових накладних не є безумовним доказом реальності госпоперацій. Тоді як для податкового обліку значення має саме факт постачання товарів тим виконавцем (постачальником), який вказаний у первинці.
Суд також зазначив, що досліджені під час розгляду справи документи не підтверджують факту реальності господарських операцій саме з контрагентом як особою, яка не була власником кар’єрних самоскидів, а доводи касаційної скарги зазначених висновків судів не спростовують.

Чи можна отримати витяг з реєстру платників ПДВ у паперовій формі?

ДПС зауважила: якщо запит про отримання витягу було подано в електронному вигляді через Е-кабінет, то витяг протягом 2-х робочих днів від дати надходження запиту надсилається до Е-кабінету, де розміщується у режимі «Перегляд звітності». 
Відкриття та перегляд витягу здійснюється шляхом натискання на запис із запитом про отримання витягу у цьому режимі та подальшим переходом за вкладкою «J(F)1401704».
Також витяг можна отримати у контролюючому органі або поштою (за рахунок одержувача) у разі зазначення у запиті відповідного способу отримання витягу. 

Як новоствореному «єдиннику» зі ставкою 3% стати платником ПДВ?

Згідно з п. 183.3 ПКУ у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 к. дн. до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.
При цьому новостворені суб'єкти господарювання можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації ФОПа. Проте початком дії реєстрації буде все одно наступний місяць після створення. Про це ми розповідали тут.

Відступлення права вимоги: чи нараховувати ПДВ?

Одеські податківці повідомили, що за операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов’язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, а саме сплатити гроші. Тому податкових зобов’язань з ПДВ за такою операцією у сторін не виникає.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»