• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №19(73) | 28.10.2020 р.

Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №19(73) | 28.10.2020 р.

Це – вже дев’ятнадцятий з початку року (і сімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, якими є терміни амортизації ОЗ у податковому обліку;
  • розповімо, чи можна нараховувати податкову амортизацію на безоплатно отримані ОЗ;
  • з’ясуємо, як оподатковувати податком на прибуток виплату процентів нерезиденту;
  • зауважимо, як відобразити в декларації з прибутку відомості про нерезидентів;
  • розповімо, що викрито заниження сплати податку на прибуток на 56,7 млн грн.

Гарного вам читання!

***

 

Якими є терміни амортизації ОЗ у податковому обліку?
Наразі мінімально допустимі строки для податкової амортизації основних засобів та інших необоротних активів використовуються з урахуванням наступних умов.

У разі коли строки корисного використання об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку:

  • менші ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів – для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ;

  • дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені пп. 138.3.3 ПКУ, – для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, встановлені в бухгалтерському обліку.

Про це читайте у новині.

 

Чи можна нараховувати податкову амортизацію на безоплатно отримані ОЗ?
Податківці з Київської області зауважили, що об’єктом амортизації є вартість, яка амортизується (крім вартості земельних ділянок, природних ресурсів і капітальних інвестицій).

Амортизацією є систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації). Це встановлено п. 4 П(С)БО 7.

При цьому нормами П(С)БО 7 визначено відображення вартості безоплатно отриманих основних засобів та нарахування амортизації на них.

Отже, у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби, безоплатно отримані для використання в господарській діяльності платника податку. Тому такі основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ.

 

Як оподатковувати виплату процентів нерезиденту: роз’яснює Мінфін 
22 жовтня Офіс великих платників ДПС навів лист ДПС України від 19.10.2020 р. №18727/7/99-00-05-05-02-07 щодо позиції Мінфіну у питанні застосування положень пп. 141.4.11п. 46, п. 47 підрозділу XX ПКУ в частині оподаткування процентів за позикою або фінансовим кредитом, залучених від нерезидента, у разі зміни позичальника (кредитора).

Зокрема, якщо відбувається зміна кредитора за позикою або фінансовим кредитом, що були надані резидентам:

  • після 31 грудня 2016 року, проценти, що сплачуються резидентами за користування такою позикою, оподатковуються за заниженою ставкою податку або звільняються від оподаткування при одночасному дотриманні усіх умов;

  • до 31 грудня 2016 року (включно) та залучені таким кредитом шляхом розміщення іноземних боргових цінних паперів на іноземній фондовий біржі, проценти, що сплачуються резидентами за користування позикою або фінансовим кредитом в період з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2017 року, звільняються від оподаткування також при виконанні окремих вимог.

Про це ми вказували ось тут.

 

Як відобразити в декларації з прибутку відомості про нерезидентів?
При заповненні рядків «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента» у примітці 1 до додатка ПН до декларації у відповідних рядках необхідно зазначати повне найменування нерезидента, місцезнаходження нерезидента, що зазначені у контракті/договорі.

У разі застосування пільгової ставки податку на прибуток (при застосуванні міжнародного договору/конвенції) у примітці 4 додатка ПН необхідно вказати назву договору та норму, за якою застосовується передбачена договором ставка податку (відповідно до ст. 103 ПКУ щодо порядку застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування). Про це читайте ось тут.

 

Викрито заниження сплати податку на прибуток на 56,7 млн грн 
Податківцями в Івано-Франківській області здійснено відпрацювання податкової інформації СГ щодо проведення експортних операції (горіх волоський та інші продукти), фактурна вартість яких становила майже 315 млн гривень.

Фахівці підрозділу боротьби з відмиванням доходів з’ясували, що товариством не проведено реєстрацію як платника ПДВ та не подано  декларацію з податку на прибуток та фінансову звітність до територіального органу ДПС.

Внаслідок цього товариством занижено податок на прибуток за ставкою 18% на загальну суму 56,7 млн гривень.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»