• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №15(92) | 06.10.2021 р.

Дев'яносто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №15(92) | 06.10.2021 р.

Це – вже п’ятнадцятий з початку року (і дев’яносто другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, чи коригувати фінрезультат на недоамортизовану частину ремонту орендованого ОЗ після закінчення договору;
  • визначимося, чи виникають податкові наслідки у разі переведення ОЗ до складу необоротних активів, утримуваних для продажу;
  • з’ясуємо долю податкової амортизації при використанні для виробничих цілей жилого приміщення;
  • підкреслимо, що за оновленою декларацією з податку на прибуток вперше звітуватимемо за підсумками 2021 року;
  • дізнаємося, як розраховувати податок у разі виплати негрошових доходів нерезиденту.

Гарного вам читання!

***

 

Як розраховувати податок у разі виплати негрошових доходів нерезиденту
Пп. 141.4.2 ПКУ передбачено: якщо дохід виплачується нерезиденту у будь-якій формі, відмінній від грошової, або якщо податок на доходи нерезидента не було утримано з відповідного доходу під час виплати, такий податок підлягає нарахуванню та сплаті з огляду на такий розрахунок:

Пс = СД * 100 / (100 – СП) – СД, де:

Пс – сума податку до сплати;

СД – сума виплаченого доходу;

СП – ставка податку, встановлена цим підпунктом.

А у листі від 04.06.2020 № 8939/7/99-00-07-02-01-07 ДПС наводила й приклад такого розрахунку. Зокрема за ним, нерезидент отримав у червні 2020 року дохід у негрошовій формі від резидента - платника податку на прибуток  у вигляді корпоративних прав вартістю 100 000 гривень, який відповідно до статті 141 ПКУ оподатковується за ставкою 15%.

Сума податку до сплати становить 17647 гривень (100000 * 100 / (100 - 15) - 100000).

Про це все читайте у нашій новині тут.

 

За оновленою декларацією з податку на прибуток вперше звітуватимемо за підсумками 2021 року 
ДПСУ тільки наприкінці вересня надала офіційне роз'яснення щодо нової форми декларації з прибутку та першого її застосування. У ньому нагадано, що з 17 серпня 2021 року набрав чинності Наказ №317,  яким затверджено зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Змін в декларації та у додатках до неї небагато, але всі платники податку на прибуток отримали нову форму для звітування.

Спираючись на ч. 1 п. 46.6 ПКУ, платникам податку на прибуток необхідно подавати декларацію за оновленою формою, починаючи з 01.01.2022 р. за звітний (податковий) період 2021 року. До того ж територіальні податківці вже звертали на це увагу в окремому роз'ясненні. 

Зауважимо, що зараз немає електронного формату оновленої форми декларації. Про це обов'язково повідомимо в окремій новині. 

 

Залишилася недоамортизована частина ремонту орендованого ОЗ після закінчення договору: що з коригуванням фінрезультату?
Податківці з Офісу великих платників вказали, що вимоги пп. 138.1 – 138.3 ПКУ не застосовуються до операцій з активами з права користування за договорами оренди (пп. 138.4 ПКУ). Тож при визначенні фінансового результату до оподаткування у витратах враховується недоамортизована частина ремонту орендованого основного засобу після закінчення договору оперативної оренди.

При цьому при визначенні об’єкта оподаткування платник податку – орендар має збільшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів за П(С)БО або МСФЗ, та зменшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної з урахуванням ст. 138 ПКУ.

 

Перевели ОЗ до необоротних активів, утримуваних для продажу: що з коригуванням фінрезультату? 
Податківці з Офісу великих платників вказали, що «невиробничі основні засоби», «невиробничі нематеріальні активи» означають відповідно основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

А за  пп. 14.1.9 ПКУ залишкова вартість основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів для цілей розд. III ПКУ – сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розд. III ПКУ.

Таким чином, у випадку продажу основних засобів (у т. ч. у разі їх переведення у групу необоротних активів, утримуваних для продажу), які використовуються у господарській діяльності, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості таких активів, визначеної відповідно до правил бухгалтерського обліку, та зменшується на суму залишкової вартості цих активів, визначеної з урахуванням ст. 138 ПКУ.

 

Використовуєте для виробничих цілей житлове приміщення: що з податковою амортизацією? 
Дніпропетровські податківці зауважили, що згідно зі ст. 8 Житлового кодексу   переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається.

Цією ж статтею визначено особливості переведення в нежилі житлові будинки різної належності та осіб, які можуть здійснювати таке переведення.

Отже, приміщеннями, які використовуються для виробничих потреб, є спеціально призначені будинки та споруди, тому виробниче використання житлових будинків зумовлює переведення їх до нежитлових фондів.

При цьому необоротний актив житлового фонду підпадає під визначення «невиробничого основного засобу». Відповідно амортизація на такий основний засіб у податковому обліку відповідно до п. 138.3 ПКУ не нараховується.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»