• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №16(93) | 26.10.2021 р.

Дев'яносто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №16(93) | 26.10.2021 р.

Це – вже шістнадцятий з початку року (і дев’яносто третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, як відобразити в декларації з податку на прибуток виплати доходів нерезиденту;
  • наведемо правила розрахунку податкової різниці щодо боргових зобов’язань з нерезидентами;
  • дізнаємося, в яких випадках наявність від'ємного значення податку на прибуток не призводить до пільг;
  • визначимося, які наслідки з податку на прибуток чекають на платника виплат на паї та кооперативних виплат;
  • дізнаємося, як відображати в податковому обліку суми роялті, які сплачуються на користь інституту спільного інвестування.

Гарного вам читання!

 

***

Як відобразити в декларації з податку на прибуток виплати доходів нерезиденту?
Додаток ПН заповнюється окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи.

У разі застосування норм міжнародного договору при виплаті доходів нерезиденту у графі 5 таблиці 1 додатка ПН зазначається ставка податку згідно з міжнародним договором, а під таблицею вказується назва такого договору та норма, за якою застосовується передбачена договором ставка податку.

У графі 6 таблиці 1 додатка ПН відображається сума податку, який утримується при виплаті доходу (прибутку) нерезиденту, нарахованого за звітний (податковий) період.

Отже, у разі виплати доходів нерезиденту з джерелом їх походження з України, які відповідно до правил міжнародного договору звільнені від оподаткування та з яких не утримується та не перераховується податок на доходи нерезидента, у графах 5 та 6 таблиці 1 додатка ПН проставляється «0». При цьому значення графи 6 таблиці 1 додатка ПН відображається у графі 8 таблиці 1 додатка ПН.

Про це ми писали тут.

 

Як розраховуються податкові різниці щодо боргових зобов’язань з нерезидентами?
Платники податку, які відповідно до пп. 140.2 ПКУ збільшили фінансовий результат до оподаткування на відповідну суму, мають право у наступних звітних податкових періодах зменшити фінансовий результат до оподаткування на таку суму, зменшену щорічно на 5% від суми процентів, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування.

Зменшення має здійснюватись з урахуванням обмежень, встановлених пп. 140.2 ПКУ.

Для розрахунку обмежень, встановлених пп. 140.2 ПКУ, не враховані відсотки станом на 1 січня поточного року зменшуються на 5% та додаються до суми відсотків, нарахованих на користь нерезидентів у звітних періодах поточного року.

Щодо залишку сум процентів минулих періодів у розмірі 5%, то платник податку не має права надалі враховувати такий залишок в майбутніх звітних періодах. Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

В яких випадках наявність від'ємного значення податку на прибуток не призводить до пільг?
Запорізькі податківці наголосили, що сумою прибутку податкового (звітного) періоду, в межах якого визначається сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років для розрахунку суми пільги з податку на прибуток, передбаченої пп. 140.4.4 ПКУ, є показник у рядку 04 «Об’єкт оподаткування (рядок 02 + рядок 03РІ)» Декларації зі знаком «+ чи -» без врахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, відображеної у рядку 3.2.4 додатка РІ за такий період.

Якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

 

І наостанок – два роз’яснення від ДПС
Щодо оподаткування операцій виплат на паї та кооперативних виплат читайте тутПоложеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за операціями з отримання СК вступних, членських, цільових, пайових внесків від членів і асоційованих членів у грошовій та майновій формі. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування»).

Щодо відображення в податковому обліку сум роялті, які сплачуються на користь інституту спільного інвестування читайте тутІнститути спільного інвестування є платниками податку на прибуток підприємств за базовою (основною) ставкою податку на прибуток підприємств. Тобто звільнення від оподаткування коштів спільного інвестування та доходів інститутів спільного інвестування, зокрема, у вигляді роялті не передбачає звільнення інститутів спільного інвестування від оподаткування податком на прибуток підприємств. Таким чином, якщо платник податку сплачує роялті на користь інституту спільного інвестування, то у такого платника податку відсутні правові підстави для коригування фінансового результату до оподаткування відповідно до пп. 6 пп. 140.5.7 п. 140.5 ст. 140 Кодексу»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»