• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №19(96) | 21.12.2021 р.

Дев’яносто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №19(96) | 21.12.2021 р.

Це – вже останній  з початку року (і дев’яносто шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що Президент підписав законопроєкт №5600 (у ньому, зокрема, передбачені зміни щодо податку на прибуток);
  • зауважимо, що з 17 грудня діє оновлена декларація з податку на прибуток;
  • зазначимо, що 18 грудня було підписано та опубліковано закон про спецрежим оподаткування для ІТ-компаній;
  • наголосимо, що Мінфін затвердив УПК щодо визнання заборгованості юросіб безнадійною;
  • розкажемо, що у 2022 році у пріоритетах роботи ДПС буде боротьба зі схемним ПДВ та збільшення сплати податку на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

З 17 грудня діє оновлена декларація з податку на прибуток
Наказом Мінфіну від 17.11.2021 р. № 601  внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Зазначимо, що основний розділ декларації не змінився. Тільки  у рядку 10 заголовної частини щодо особливих відміток з’явився окремий рядок для інвестора зі значними інвестиціями та для цих же платників податку на прибуток додано два рядки в основному розділі декларації:

  • 03.1 Сума перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором зі значними інвестиціями;
     
  • 03.2 Сума перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої рук», при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями.

Відповідно змінився й зміст рядка 04. Тепер об'єкт оподаткування визнається за новою формулою: (рядок 02 + рядок 03 РІ + рядок 03.1 + рядок 03.2) (+, -).

Через появу нових рядків в основній частині декларації змінився й зміст додатку ВП. Наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» від 17.12.2021 р. Відповідно зміни почали діяти з цієї дати. Про це ми докладніше писали тут.

 

Президент підписав зміни до ПКУ (законопроєкт №5600)
18 грудня Президент В. Зеленський підписав Закон від 30.11.2021 р. №1914-XI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Закон набере чинності з 01.01.2022 р., але окремі норми почнуть діяти з наступного дня після його офіційного опублікування, а деякі – через певний час.

Загальний перелік узгоджених змін до ІІ читання без врахування правок за новою таблицею ми наводили у цій новині, а також ще раніше ось тут.

Законом щодо податку на прибуток:

  • вдосконалено механізм списання збитків великими платникам податку на прибуток, а саме збитки враховуються до повного їх погашення, але частинами по 50% щороку. Якщо сума збитків, що залишилась становитиме до 10% від фінрезультату, то такі збитки враховуються у повному обсягу. Першим звітним періодом буде 2022 рік;
     
  • коригування фінансового результату на суми безповоротної фіндопомоги застосовується лише тими платниками, що включили таку допомогу до витрат і надали її пов’язаній особі, що задекларувала за минулий період збитки;
     
  • звільнено від оподаткування прибуток виробників свійської птиці. Проте з переліку свійської птиці виключено вирощування курей;
     
  • встановлено, що до 1 січня 2024 року податкове зобов’язання з податку на прибуток залежить від оплати відвантаженої електроенергії.

 

Спецрежим оподаткування для ІТ-компаній: опубліковано закон
18 грудня підписано та опубліковано  Закон №1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Серед передбачених законом особливостей оподаткування резидентів «Дія Сіті»:

  • можливість сплати податку на прибуток підприємств на особливих умовах – за принципом податку на виведений капітал;
     
  • оподаткування  ПДФО спеціалістів – резидентів «Дія Сіті» у вигляді заробітної плати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори за ставкою 5% у разі, якщо такі доходи спеціаліста не перевищують еквівалент 240 тис. євро за рік;
     
  • сплата ЄСВ резидентом «Дія Сіті» (якщо він відповідає встановленим вимогам) у розмірі мінімального страхового внеску на суму нарахованої зарплати або винагороди за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

Також документ передбачає гарантію стабільності протягом 25 років визначених умов оподаткування резидентів «Дія Сіті».

 

Визнання заборгованості юросіб безнадійною: нова УПК від Мінфіну
За результатами роботи Експертної ради з питань підготовки Узагальнюючих податкових консультацій (УПК) при Міністерстві фінансів наказом Мінфіну від 10.12.2021 р. №661 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань розміру сукупних вимог кредитора до юридичної або фізичної особи – боржника, який має враховуватись для віднесення такої заборгованості до безнадійної.

Цією консультацією надано роз’яснення щодо розміру сукупних вимог кредитора до юридичної або фізичної особи-боржника, який може враховуватись для віднесення такої заборгованості до безнадійної відповідно до пп. «ґ» пп. 14.1.11 ПКУ. Докладний коментар від нашої редакції можна переглянути тут.

 

Боротьба зі схемним ПДВ та збільшення сплати податку на прибуток: плани ДПС на 2022 рік
На початку грудня в.о. голови ДПС окреслив основні завдання, визначені для ДПС керівництвом держави, та пріоритети на найближчу перспективу.

Першочерговим є забезпечення надходжень податків, зборів, платежів до бюджетів усіх рівнів з урахуванням збільшення індикативних показників із надходжень на грудень поточного року та на наступний рік (на 17,3% порівняно з показником поточного року).

У цьому контексті важливим є забезпечення пропорційності зростання сплати до бюджету відповідно до економічних показників, проведення постійного моніторингу діяльності суб’єктів господарювання щодо повноти декларування та сплати податку на прибуток, постійного, якісного та повного моніторингу операцій субʼєктів господарювання для упередження формування схемного податкового кредиту.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»