• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №03(99) | 16.02.2022 р.

Дев’яносто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №03(99) | 16.02.2022 р.

Це – третій з початку року (і дев’яносто дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наголосимо, що 11 березня буде останнім днем для сплати податку на прибуток за 2021 рік;
  • дізнаємося, що для переходу резидентів «Дія.Сіті» на податок на прибуток розробили форму заяви;
  • з’ясуємо, як визначити базу оподаткування податком на прибуток у разі виплати дивідендів на користь резидентів «Дія Сіті»;
  • зауважимо, що з 4 лютого діє Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток;
  • розповімо, чи підлягають оподаткуванню безоплатно надані товари, послуги, ОЗ нерезиденту-юрособі.

Гарного вам читання!

***

 

11 березня – останній день для сплати податку на прибуток за 2021 рік
Черкаські податківці нагадали, що 1 березня 2022 року буде останнім днем подання:

  • декларації з податку на прибуток,
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації,
  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями,
  • фінансової звітності за 2021 рік до органів ДПСУ.

Граничний термін сплати податку на прибуток та частини чистого прибутку - 11 березня 2022 року.

 

Для переходу резидентів «Дія.Сіті» на податок на прибуток розробили форму заяви
14 лютого на офіційному сайті ДПС розміщено проєкт Наказу Мінфіну «Про затвердження форми Заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування та Порядку подання та розгляду такої Заяви».

Розробка проєкту Наказу є забезпеченням практичного застосування положень п. 141.10 ПКУ до прийнятого Закону №1946 шляхом затвердження форми заяви та порядку переходу юридичної особи на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування.

 

Як визначити базу оподаткування податком на прибуток у разі виплати дивідендів на користь резидентів «Дія.Сіті»?
По-перше, за пп. 57.1-1.8 ПКУ резиденти «Дія.Сіті» – платники податку на прибуток на особливих умовах звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.

По-друге, відповідно до нового п. 135.2 ПКУ базою оподаткування операцій резидента «Дія.Сіті» – платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними цим пунктом та пп. 141.9-1.3 ПКУ. У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни.

Така база оподаткування операцій резидента «Дія.Сіті» – платника податку на особливих умовах визначається, виходячи з вартості операції без зменшення на суму утриманого податку на доходи нерезидента.

Про це все читайте в нашій новині за посиланням.

 

Затверджено порядок взяття на облік іноземної компанії як платника податку на прибуток
Наказом від 13.12.2021 р. №663 Мінфін  затвердив Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України.

Цей Порядок розроблений відповідно до пп. 133.1.5 ПКУ з метою реалізації права іноземної компанії для отримання статусу податкового резидента України.

Дія цього Порядку поширюється на юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.

Наявність в Україні місця ефективного управління іноземної компанії є підставою для отримання іноземною компанією статусу податкового резидента України як платника податку на прибуток підприємств.

Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше ніж із дня його офіційного опублікування. Він почав діяти з 4 лютого.

 

Чи підлягають оподаткуванню безоплатно надані товари, послуги, ОЗ нерезиденту-юрособі?
Податківці з Офісу великих платників зазначили: якщо безоплатно надані товари, послуги, основні засоби нерезиденту – юридичній особі відповідно до первинних документів є благодійним внеском та пожертвуванням, то такі доходи нерезидента з джерелом їх походження з України підпадають під визначення доходів, зазначених у пп. «ї» пп. 141.4.1 ПКУ, та підлягають оподаткуванню податком на доходи нерезидента.

В інших випадках безоплатно надані товари, послуги, основні засоби нерезиденту – юридичній особі розглядаються як інші доходи нерезидента відповідно до пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, що оподатковуються у порядку, встановленому пп. 141.4.2 ПКУ, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»