• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №05(101) | 23.03.2022 р.

Сто перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №05(101) | 23.03.2022 р.

Це – п'ятий з початку року (сто перший загалом та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, чи потрібно коригувати фінрезультат на суму допомоги ЗСУ;
  • дізнаємося, як змінилася декларація з податку на прибуток;
  • з'ясуємо, з якого періоду слід подавати цю оновлену декларацію;
  • зазначимо, що  з 1 жовтня хочуть змінити правила оподаткування операцій з віртуальними активами;
  • наведемо податкові наслідки у разі надання допомоги ЗСУ.

Гарного вам читання!

 

***

Бізнес допомогає ЗСУ під час війни: які податкові наслідки?
У своїй аналітиці ми навели всі наслідки з операції надання допомоги ЗСУ під час війни.

Так, примусова передача це, по суті, продаж майна державі. Тому в бухобліку виникають і доходи, і витрати. А це впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток – до фінрезультату потрапить різниця між такими доходами і витратами. Ті, хто застосовують податкові різниці, не забудьте про коригування фінрезультату за ст. 138 ПКУ.

При цьому податкові пільги встановлені лише щодо добровільної передачі або відчуження майна, а для вилучення – ні. Очевидно, тому що при вилученні майна його власник не змінюється, а отже воно має повернутися до власника. І при самому вилученні у нього не виникають  витрати, а саме майно залишається  на балансі підприємства. Якщо йдеться про ОЗ, то обов’язку виводити його з експлуатації в цьому випадку немає. Хоча нарахована амортизація цього разу потрапить до інших витрат (на субрахунок 949).

 

З 1 жовтня хочуть змінити правила оподаткування операцій з віртуальними активами
13 березня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7150 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами». Ним передбачається запровадження низки заходів щодо стимулювання розвитку ринку віртуальних активів, а саме запровадження:

  • звільнення від оподаткування ПДВ операцій з віртуальними активами та послуг, що надаються постачальниками послуг, пов’язаних з віртуальними активами;
     
  • встановлення (терміном на 5 років) пільгового оподаткування інвестиційного прибутку від операцій з віртуальними активами та послуг, що надаються постачальниками послуг, пов’язаних з віртуальними активами за ставкою податку на прибуток у розмірі 5%.

 

Чи потрібно коригувати фінрезультат на суму допомоги ЗСУ: інформаційний лист від ДПС
Податківці наголосили, що коригування фінансового результату до оподаткування на суму коштів та окремих видів товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, не здійснюється. Тобто такі суми включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат без обмежень

 

З 15 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток
Мінфін наказом від 10.02.2022 р. №58 вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток. Він набрав чинності з 15 березня (дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №21/2022).

Для приведення декларації у відповідність до положень ПКУ:

  • «Особливі відмітки Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» доповнено позицією щодо подання декларації платником податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
     
  • показники доповнено новим рядком, в якому відображається податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
     
  • таблицю «Наявність додатків 13» доповнено позицією «МПЗ»;
     
  • у самій декларації з'явився новий рядок 06.2 МПЗ. Відповідно змінилася й формула у рядку 17;
     
  • змінився зміст рядків за кодами 35 – 37;
     
  • відповідні зміни внесено й до додатка ВП.

Форму декларації доповнено новим додатком МПЗ. Про це ми писали тут.

 

Коли вперше звітувати з прибутку за оновленою у 2022 році декларацією?
18 березня податківці у своєму роз'ясненні розповіли про зміни до декларації з податку на прибуток. У ньому ж говориться про перше звітування за оновленою формою.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, декларацію за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №58) платники податків мали б подавати, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2022 року.

.***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»