• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №06(102) | 27.04.2022 р.

Сто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №06(102) | 27.04.2022 р.

Це – шостий з початку року (сто другий загалом та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що з 16 квітня діють нові правила оподаткування податком на прибуток;
  • визначимося, як потрібно буде звітувати з податку на прибуток за 2022 рік у разі тимчасового переходу на ЄП зі ставкою 2%;
  • розповімо, чи включається дохід при перебуванні на ЄП за ставкою 2% до обсягу 40 млн грн для обов'язкового застосування податкових різниць;
  • з’ясуємо, чи треба коригувати фінрезультат у разі втрати активів на окупованій території;
  • наголосимо, як діяти у разі втрати первинки на території бойових дій.

Гарного вам читання!

 

***

Втратили товар на тимчасово окупованій території: чи коригувати фінрезультат?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що вартість втраченого товару та понесених збитків на окупованій території буде врахована у складі витрат згідно з правилами бухгалтерського обліку та відповідно вплине на зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток за відповідний звітний період.

Відповідні роз’яснення розміщені на вебпорталі ДПС за посиланням>>

 

Чи включається дохід при перебуванні на ЄП за ставкою 2% до обсягу 40 млн грн для обов'язкового застосування податкових різниць?
Для платників податку на прибуток, які перебували на сплаті єдиного податку третьої групи за ставкою 2%. від доходу і які перейшли («повернулись») на загальну систему оподаткування до кінця року, річний дохід для цілей застосування пп. 134.1.1 ПКУ визначатиметься за увесь такий календарний рік.

Тобто до річного доходу також включається дохід, отриманий під час перебування на єдиному податку третьої групи за ставкою 2% доходу. Про це ми писали тут.

 

Як потрібно буде звітувати з податку на прибуток за 2022 рік у разі тимчасового переходу на ЄП зі ставкою 2%?
По-перше, при декларуванні податку на прибуток за 2022 рік у разі переходу на загальну систему оподаткування, наприклад, з IV кварталу 2022 року, фінансовий результат до оподаткування визначається за правилами бухгалтерського обліку саме за IV квартал 2022 року.

По-друге, фінансовий результат до оподаткування податкового звітного періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари роботи, послуги, відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування (п. 41 підрозділу 4 розділу ХХ  ПКУ) незалежно від того, чи застосовує платник податку на прибуток коригувальні різниці чи ні. Про це читайте тут.

 

З 16 квітня діють нові правила оподаткування податком на прибуток
З 16 квітня передбачено низку особливостей для платників податку на прибуток підприємств, що тимчасово переходять на сплату єдиного податку третьої групи за ставкою 2%:

  • надміру сплачена сума грошових зобов’язань з податку на прибуток, що існує на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%, може бути зарахована у погашення грошових зобов’язань з цього податку, що виникатимуть після відновлення сплати податку на прибуток;
     
  • авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів, що залишились неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов’язання з цього податку на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2%, можуть бути враховані у зменшення такої суми після відновлення сплати податку на прибуток;
     
  • якщо платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2%, цього ж року відновлює сплату податку на прибуток, то такий платник складає та подає декларацію з податку на прибуток наростаючим підсумком з початку такого календарного року;
     
  • обсяг річного доходу від будь-якої діяльності платника податку на прибуток для цілей визначення вартісного критерію незастосування податкових різниць і можливості застосування виключно річного звітного періоду (40 млн грн) та вартісного критерію визначення контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення (150 млн грн) обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2%.

Про це ми розповідали тут та тут.

 

Втратили первинку через бойові дії: як попередити та чи будуть наслідки під час перевірок?
Платники податків/податкові агенти при втраті первинки мають подати повідомлення про їх втрату.

Після подання до органу ДПС повідомлення про неможливість вивезення первинних документів запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.  У такому разі буде діяти виняток щодо непроведення перевірок ДПС за зазначені у повідомленні податкові (звітні) періоди, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

Обов’язок доведення відсутності підстав для застосування особливостей за ст. 44 ПКУ покладається на контролюючий орган.

Наразі важко сказати, як саме податківці будуть доводити відсутність факту втрати первинки, або скоріше, що у платника податків була можливість таку первинку вивезти та зберегти. Проте, якщо доведуть, що первинка таки збереглася, начувайтеся!

Платник податків/податковий агент, який безпідставно застосував їх, вважається таким, що ухиляється від сплати податків, та несе відповідальність, передбачену ПКУ та іншими законами України. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»