• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №07(103) | 03.06.2022 р.

Сто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №07(103) | 03.06.2022 р.

Це – сьомий з початку року (сто третій загалом та четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, як звітувати у разі переходу на спецгрупу і в цьому ж кварталі повернення на сплату податку на прибуток;
  • нагадаємо, за яким ідентифікатором треба було відзвітувати з податку на прибуток за І квартал;
  • розповімо, чи сплачують авансовий внесок при виплаті дивідендів резиденти «Дія Сіті»;
  • дізнаємося, як формувати витрати за 2022 рік у разі перебування на спецгрупі тільки 2 квартали;
  • зʼясуємо, які наслідки чекають на платника податку на прибуток у разі вилучення ОЗ на користь військової адміністрації.

Гарного вам читання!

***

 

Платник податку на прибуток перейшов на спецгрупу і цього ж кварталу повернувся: що зі звітуванням?
Житомирські податківці підкреслили: якщо платник використовує у 2022 році річний звітний період, він подає першу податкову декларацію з податку на прибуток після відновлення сплати цього податку за підсумками звітного періоду – 2022 рік.

В іншому випадку у разі перебування платника у 2022 році на квартальному звітному періоді і повернення такого платника на загальну систему оподаткування (наприклад, у другому кварталі), такий платник подає декларацію з податку на прибуток після відновлення сплати цього податку за підсумками 9 місяців 2022 року та за 2022 рік.

 

Чи сплачують авансовий внесок при виплаті дивідендів резиденти «Дія Сіті»?
Згідно з пп. 57.1-1.4 ПКУ виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

При цьому така виплата не підлягає оподаткуванню як дивіденди згідно з положеннями розд. IV ПКУ.

Але згідно з пп. 57.1-1.8 ПКУ резиденти «Дія Сіті» – платники податку на особливих умовах звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів. Про це ми писали тут.

 

Як формувати витрати за 2022 рік у разі перебування на спецгрупі тільки 2 квартали?
Дніпропетровські податківці зазначили, що для «єдинників», які протягом календарного року застосовували спецгрупу, наприклад, у другому та третьому кварталах, і з четвертого кварталу переходять на загальну систему оподаткування, звітним податковим періодом є календарний рік, який для них починається з початку такого календарного року та закінчується 31 грудня такого року.

Витрати, визнані такими платниками у складі фінансового результату до оподаткування, за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2%, не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток за звітний період рік.

 

ОЗ вилучено на користь військової адміністрації: які наслідки з податку на прибуток?
Відповідно до пп. 14.1.202 ПКУ продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Отже, операції з позбавлення державних підприємств права господарського відання або оперативного управління державним майном з метою його передачі для потреб держави в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану прирівнюються до продажу такого майна.

Саме тому платник податку у разі примусового вилучення основних засобів під час дії воєнного стану на користь військової адміністрації здійснює коригування фінансового результату до оподаткування відповідно до вимог пп. 138.1та 138.2 ПКУ. Про це читайте докладніше тут.

 

 

За яким ідентифікатором треба було відзвітувати з податку на прибуток за І квартал?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що платники податку на прибуток за результатами діяльності за І квартал 2022 року мають можливість складати та подавати в електронному вигляді наявну форму податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яка буде доступна до 30.06.2022 р. (за ідентифікатором J0100120).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»