• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №08(104) | 23.06.2022 р.

Сто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №08(104) | 23.06.2022 р.

Це – восьмий з початку року (сто четвертий загалом та пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, як заповнювати декларацію з податку на прибуток за півріччя 2022 року;
  • визначимося, чи будуть штрафувати платників податку на прибуток за незвітування за 2021 рік та І квартал 2022 року;
  • зауважимо, що розроблено проєкти звітів КІК та зміни до декларації з прибутку;
  • нагадаємо, як заповнити додаток ПП до декларації з податку на прибуток;
  • розповімо, які наслідки чекають на платника податку на прибуток через зруйнування офісу під час війни;
  • наголосимо, як визначати вартість ОЗ для податкової амортизації після повернення на загальну систему зі спецгрупи ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Контрольовані іноземні компанії: розроблено проєкти звітів та зміни до декларації з прибутку
21 червня ДПСУ розробила та оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується:

1) Затвердити:

  • форму Звіту про контрольовані іноземні компанії (завантажити) з додатками К, ТЦ, ЦП;
     
  • форму скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії (завантажити);
     
  • Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу (завантажити). Дія цього Порядку поширюється на юросіб – резидентів України та фізосіб – резидентів України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

2) Внести зміни до декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити). А саме:

  • викладено у новій редакції додаток КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств;
     
  • виключаються додатки КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, КІК-ТЦ додатка КІК до рядка 06.1 КІК податкової декларації з податку на прибуток підприємств, КІК-ЦП до рядка 1.2 КІК-ЦП додатка 1.3 КІК-ЦП до рядка 02.1 КІК-К Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.  

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Чи будуть штрафувати платників податку на прибуток за незвітування за 2021 рік та І квартал 2022 року?
21 червня ДПС виклала на своєму сайті новий інформаційний лист №3. У ньому, крім питань ПДВ, йдеться про окремі особливості подання податкової звітності, сплати податкових зобов’язань, зокрема, з податку на прибуток, у зв’язку зі змінами, які запроваджені Законом №2260.

У листі говориться про:

  • особливості звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання декларації з податку на прибуток за 2021 рік та І квартал 2022 року;
     
  • строки  подання  платником податків фінансової звітності за 2021 рік, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з огляду на відсутність  можливості подати таку звітність у встановлені терміни через введення в Україні воєнного стану.

 

Як визначати вартість ОЗ для податкової амортизації після повернення на загальну систему зі спецгрупи ЄП?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що для платників податку на прибуток, які тимчасово перебували на спецгрупі ЄП, застосовували до переходу на єдиний податок різниці згідно зі ст. 138 ПКУ та відновили сплату податку на прибуток, податковій амортизації відповідно до положень пп. 138.3.1 ПКУ підлягає залишкова вартість основних засобів та нематеріальних активів, визначена згідно з вимогами пп. 14.1.9 ПКУ.

Але її треба визнавати станом на 01 число місяця повернення на загальну систему оподаткування, за умови використання таких основних засобів та нематеріальних активів у власній господарській діяльності як до переходу на спрощену систему оподаткування, так і після повернення на загальну систему оподаткування.

 

Як заповнити додаток ПП до декларації з податку на прибуток?
Дніпропетровські податківці підкреслили, що у додатку ПП до декларації відображаються відомості щодо:

  • коду пільги та найменування пільги за кожним видом податкових пільг з податку на прибуток підприємств згідно із довідником пільг, затвердженим ДПС;
     
  • суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);
     
  • строку користування податковою пільгою у звітному періоді;
     
  • суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Зокрема, графа 6 «Сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням» додатка ПП заповнюється у випадку, якщо податковим законодавством встановлено вимогу цільового використання податкової пільги з податку на прибуток підприємств. Якщо вимога про цільове використання стосовно пільги не передбачена, то графа 6 додатка ПП не заповнюється.

 

Через зруйнування офісу під час війни всі архіви та первинку неможливо відновити: які наслідки?
По-перше, у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити ДПС за місцем обліку.

По-друге, у разі невідновлення документів, зазначених у пп. 44.1 і 44.3 ст. 44 ПКУ, або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення вважається, що такі документи були відсутні на час складення такої звітності або на час виконання ним вимог митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

І ще. Зазначені підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на 01 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, та відобразити результати інвентаризації в бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду. Про це все ми писали тут.

 

 

І наостанок аналітика від редакції
Напередодні подання декларації з прибутку за півріччя 2022 року нагадаємо про основні моменти її складання та подання. Який граничний строк подання декларації за півріччя 2022 року? Куди подавати декларацію? Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»