• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №10(106) | 27.07.2022 р.

Сто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №10(106) | 27.07.2022 р.

Це – десятий з початку року (сто шостий загалом та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що за порушення строків оприлюднення фінзвітності не штрафуватимуть;
  • нагадаємо, що за півріччя з податку на прибуток слід звітувати за новою формою;
  • розповімо про наслідки, які чекають платника податку на прибуток у разі знищення мобілізованого авто;
  • нагадаємо, як штрафи та неустойки за порушення правил здійснення госпдіяльності впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • наведемо інформаційний лист ДПС щодо нюансів оподаткування резидентів Дія.Сіті.

Гарного вам читання!

***

 

Нюанси оподаткування резидентів Дія.Сіті: інформаційний лист ДПС №4
22 липня зʼявився Інформаційний лист ДПС №4/2022. Його присвячено особливостям дії та оподаткування учасників режиму для ІТ-індустрії Дія.Сіті, запровадженого Законом №1946 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

У листі ви дізнаєтеся:

  • що таке Дія.Сіті;
  • хто є резидентом Дія.Сіті, а хто не може ним бути;
  • які види діяльності є виключними для резидента цього режиму;
  • хто такі спеціалісти резидента Дія.Сіті;
  • особливості оподаткування при правовому режимі Дія.Сіті;
  • особливості оподаткування податком на прибуток;
  • особливості оподаткування ПДФО;
  • особливості сплати ЄСВ.

Відповіді на ці та інші питання читайте в інформаційному листі, ознайомитися з яким можна тут.

 

Мобілізований транспортний засіб знищено: які наслідки з податку на прибуток?
По-перше,  якщо транспортні засоби, що обліковувалися у підприємства у складі основних засобів, передані (мобілізовані) ним для забезпечення потреб Збройних Сил України за актом приймання-передачі (додаток 4 до Положення №1921), то право власності на такі транспортні засоби залишається у підприємства і вони продовжують обліковуватись у нього на балансі і відповідно до правил бухгалтерського обліку можуть продовжувати амортизуватись.

По-друге, якщо основні засоби (транспортні засоби), які тимчасово не використовуються у господарській діяльності платника податку (передані у тимчасове користування ЗСУ в рамках виконання підприємства військово-транспортного обов’язку під час дії воєнного стану), призначені для використання у господарській діяльності і нарахування амортизації у бухгалтерському обліку протягом такого періоду не припиняється, то такі основні засоби будуть амортизуватись протягом такого періоду у податковому обліку.

І наостанок, якщо мобілізований транспортний засіб буде знищено, то такий транспортний засіб підлягає списанню з його балансу, а така операція прирівнюється до продажу майна.

Про це все ми докладно зазначали тут.

 

Штрафи та неустойки за порушення правил здійснення госпдіяльності: що з податком на прибуток?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що доходи та витрати у вигляді штрафів, пені, неустойок за порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов’язання враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

При застосуванні податкових різниць слід збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів, у тому числі у сфері ЗЕД, на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками ПДФО), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0%.

 

За порушення строків оприлюднення фінзвітності не штрафуватимуть
19 липня ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №7378 щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни.

Після підписання Президентом цей закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування. Наразі остаточний текст не оприлюднено.

За законопроєктом, внесено зміни до Закону «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» . Ними передбачено, що:

  • оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави здійснюється протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення фінансової звітності;
     
  • у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його припинення чи скасування звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог Закону про бухоблік щодо своєчасності та повноти оприлюднення фінансової звітності у повному обсязі на вебсторінці або вебсайті юридичної особи разом з відповідними аудиторськими звітами.

 

За півріччя з податку на прибуток слід звітувати за новою формою
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що декларація за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №58) подається, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2022 року.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларацій з додатками, які приймаються з 01.07.2022 р. за ідентифікаторами форм:

  • J0100122 – для юридичних осіб;
  • F0100722 – для фізичних осіб;
  • J0100922 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100522 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»