• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №11(107) | 12.08.2022 р.

Сто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №11(107) | 12.08.2022 р.

Це – одинадцятий з початку року (сто сьомий загалом та восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, але нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, чи подається фінзвітність з виправленими показниками до додатка ВП до декларації з податку на прибуток;
  • розповімо, як відзвітувати з податку на прибуток при відмові від спецгрупи;
  • визначимося з нюансами подання декларації у разі повернення на сплату податку на прибуток в межах одного кварталу;
  • зʼясуємо, що буде з податковою амортизацією у разі уцінки ОЗ.

Гарного вам читання!

***

Чи подається фінзвітність з виправленими показниками до додатка ВП до декларації з податку на прибуток?
В е-формі виправлену фінансову звітність подають платники податку на прибуток, які подають декларацію в електронній формі (у т. ч. які належать до великих та середніх підприємств).

При цьому декларація з додатком ВП в електронній формі подається після подання виправленої фінансової звітності в електронній формі та її прийняття органами статистики, аналогічно поданню звітної (звітної нової) декларації без додатка ВП.

При поданні в інших випадках виправленої фінансової звітності в паперовій формі, така фінансова звітність подається до контролюючого органу одночасно з декларацією. Про це ми писали тут.

 

Відмовилися від спецгрупи: як відзвітувати з податку на прибуток?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили: якщо платник при переході протягом календарного року на спецгрупу ЄП цього ж року відновлює сплату податку на прибуток, то такий платник складає та подає декларацію з податку на прибуток наростаючим підсумком з початку року.

Якщо платник використовує у 2022 році річний звітний період, він подає першу податкову декларацію з податку на прибуток після відновлення сплати цього податку за підсумками звітного періоду – 2022 рік.

В іншому випадку – у разі перебування платника у 2022 році на квартальному звітному періоді і повернення такого платника на загальну систему оподаткування, наприклад, з третього кварталу, такий платник подає декларацію за підсумками 9 місяців 2022 року та за 2022 рік.

 

Перейшли на спецгрупу та цього ж кварталу повернулися на загальну систему: як звітувати?
ДПС навела окреме розʼяснення для ситуації повернення на загальну систему в межах кварталу.  За ним, якщо платник податку, який застосовує річний або квартальний звітний період, протягом одного кварталу (в середині другого кварталу, наприклад, з 01 травня 2022 року) перейшов на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% та повернувся на загальну систему оподаткування (наприклад, з 1 червня 2022 року), то такий платник складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток за звітний період півріччя 2022 року.

У цій декларації враховуються наростаючим підсумком результати діяльності, починаючи з 1 січня звітного року по дату переходу на єдиний податок, та подається у складі такої декларації фінансова звітність, складена за результатами діяльності за цей період.

Після відновлення платником сплати податку на прибуток, якщо такий платник використовує у 2022 році річний звітний період, він подає податкову декларацію з податку на прибуток за підсумками звітного періоду – 2022 рік.

 

Проведення уцінки/дооцінки ОЗ: що з податковою амортизацією?
Дніпропетровські податківці нагадали, що пп. 138.3.1 ПКУ встановлено, що для розрахунку податкової амортизації визначається вартість ОЗ та НМА без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

Отже, результати їхньої переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної за ПСБО, не враховуються при нарахуванні амортизації необоротних активів згідно зі ст. 138 ПКУ та відповідно при розрахунку податку на прибуток.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»