• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №10(143) | 24.07.2024 р.

Сто сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №10(143) | 24.07.2024 р.
Це – десятий з початку року (сто сорок третій загалом та сорок четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • визначимося, як відобразити в декларації донараховані за результатами перевірки ДПС суми ПЗ з податку на прибуток;
  • розповімо, яким чином провести коригування фінрезультату платника податку на прибуток при списанні дебіторки;
  • розкажемо, які зміни щодо податку на прибуток готує нам Закон №3813;
  • зʼясуємо, за якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі за І півріччя;
  • наведемо нюанси заповнення останньої декларації з податку на прибуток.
Гарного вам читання!

Нюанси заповнення останньої (ліквідаційної) декларації з податку на прибуток

Якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації. Це передбачено пп. 137.4.3 ПКУ
А частиною третьою ст. 13 Закону про бухоблік визначено, що звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.
При цьому слід памʼятати, що при поданні останньої декларації, у полі 10 «Особливі відмітки» її заголовної частини слід проставляти позначку «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) рік у періоді, на який припадає дата його ліквідації».  Про це ми писали тут.

За результатами перевірки ДПС донараховано суми ПЗ з податку на прибуток: як відобразити в декларації?

Якщо ДПС здійснено перевірку за звітний період поточного року і за такий період донараховано ПЗ з податку на прибуток та прийнято ППР, яке є узгодженим та не оскаржується платником податків, то показники декларації заповнюються у такому порядку:
  • у рядках 01 та 02 зазначаються дані згідно з даними бухгалтерського обліку, з урахуванням результатів документальної перевірки, які вплинули на показники фінансової звітності;
  • показник рядка 02 декларації відповідно враховується при визначенні об'єкта оподаткування у рядку 04 декларації.
  • у рядку 19 декларації відображається податок на прибуток, нарахований за результатами останнього податкового періоду (різниця показників: р. 17 – р. 18 декларації).
З метою уникнення подвійного нарахування податку на прибуток за декларацією, в якій для визначення фінансового результату до оподаткування було враховано результати документальної перевірки, доцільно:
  • рядок 18 декларації за звітний період збільшити на донараховану за результатами документальної перевірки суму податку;
  • разом з декларацією подати доповнення до неї, передбачене п. 46.4 ПКУ.
Про це все ми писали тут.

Коригування фінрезультату платника податку на прибуток при списанні дебіторки

Податківці у підкатегорії 102.12 «ЗІР» зауважили: якщо поворотна фінансова допомога не була повернута та надавачем такої допомоги – платником податку на прибуток прийнято рішення про її прощення, така поворотна допомога набуває статусу безповоротної, і на суму прощеної допомоги підлягає збільшенню фінансовий результат у випадках, визначених пп. 140.5.10 ПКУ у звітному періоді такого прощення.
Водночас чинними положеннями ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на суму безповоротної фіндопомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток, але є додаткові умови, які прописані у п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Зміни щодо податку на прибуток: аналіз Закону №3813

18 червня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №11084 про внесення змін до ПКУ щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Щодо податку на прибуток - змін небагато, але вони є. Так, на період дії воєнного стану в Україні (з 24.02.2022) та до кінця календарного року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, вимога до основних засобів щодо неперебування їх у використанні не застосовується до ОЗ, введених в експлуатацію після набрання чинності Законом №3813.
Тобто починаючи з дати набрання чинності Законом №3813 пришвидшену амортизацію можна буде застосовувати навіть щодо вживаних ОЗ. І при цьому не потрібно буде:
  • збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів;
     
  • зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.
Але цю новацію можна буде застосовувати щодо ОЗ, які були введені платником податку в експлуатацію у період дії воєнного стану в Україні. Тобто введені в експлуатацію з 24.02.2022, не раніше (хоча пільга діє з 2020 року).  
Про ці та інші зміни ми писали тут.

За якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі за І півріччя?

Податківці з Київської області нагадали, що з 1 липня по 9 серпня 2024 року триває кампанія декларування податку на прибуток за півріччя 2024 року (для платників з квартальним звітним періодом).
На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені оновлені електронні форми Декларацій з додатками, за ідентифікаторами форм:
  • J0100126 – для юридичних осіб;
  • F0100726 – для фізичних осіб;
  • J0100926  – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100526 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь