• Посилання скопійовано

Зміни щодо податку на прибуток: аналіз Закону №3813

У розділі ІІІ ПКУ щодо оподаткування податком на прибуток змін небагато. Вони стосуються ТЦУ та податкових різниць для деяких видів ОЗ на час війни

Зміни щодо податку на прибуток: аналіз Закону №3813

Нагадаємо, що 18 червня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №11084 про внесення змін до ПКУ щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Закон №3813 вже передано на підпис Президента. З текстом, підписаним Спікером ВРУ, можна ознайомитися тут

Цей Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім окремих норм.

У поточній статті зупинимося на змінах, цікавих для платників податку на прибуток.

Насамперед це зміни, які стосуються контрольованих операцій та ТЦУ. Про них ми розповімо в окремій аналітиці. До того ж ці зміни наберуть чинність тільки з 1 січня 2025 року.

 

Зміни щодо ОЗ

А тепер наведемо норми, що впливають на платників податку на прибуток, які застосовують податкові різниці. Ці зміни буде внесено до підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. 

Так, у ньому з’являться нові абзаці п. 43-1.

Що є зараз: 

Зараз, згідно з п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

  • четвертої групи (машини та обладнання) та п’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;
  • третьої групи (передавальні пристрої) та дев’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п’ять років.

Мінімально допустимі строки амортизації таких ОЗ використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку.

Але ці ОЗ мають одночасно відповідати таким вимогам:

  • введені в експлуатацію платником податків в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;
  • не були до цього у використанні.

При цьому такі ОЗ повинні використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

При застосуванні положень цього пункту норми п. 138.3 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації ОЗ та методів її нарахування.

У разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання ОЗ у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов’язаний:

  • збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації ОЗ;
  • зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких ОЗ відповідно до п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Тобто:

  • платники податку на прибуток (ті, які мають ОЗ і застосовують податкові різниці) мають право амортизувати певні групи ОЗ (3, 4, 5, 9) за спеціальними мінімальними строками амортизації. Коротшими, ніж це визначено у загальному випадку за п. 138.3 ПКУ;
  • для цього треба дотримуватися (протягом усього строку пришвидшеної амортизації) вимог, встановлених ПКУ;
  • у разі порушення цих вимог потрібно буде за весь період користування пільгою скасувати її наслідки – тобто на суму пришвидшеної амортизації збільшити ФР до оподаткування. Але навіть у такому випадку зберігається право на зменшення ФР на суму амортизації, нарахованої за загальними правилами. 

Що нового буде із цією пільгою, дивимося далі. 

 

Податкові різниці щодо ОЗ, які не перебувають у використанні

На період дії воєнного стану в Україні (з 24.02.2022) та до кінця календарного року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, вимога до основних засобів щодо неперебування їх у використанні не застосовується до ОЗ, введених в експлуатацію після набрання чинності Законом №3813.

Тобто починаючи з дати набрання чинності Законом №3813 пришвидшену амортизацію можна буде застосовувати навіть щодо вживаних ОЗ. І при цьому не потрібно буде:

  • збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів;
  • зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Але цю новацію можна буде застосовувати щодо ОЗ, які були введені платником податку в експлуатацію у період дії воєнного стану в Україні. Тобто введені в експлуатацію з 24.02.2022, не раніше (хоча пільга діє з 2020 року).  

І скористатися пільгою можна буде з дати набрання чинності Законом №3813, а не заднім числом. Тобто коригувати ФР до оподаткування за попередні звітні періоди не можна. 

 

Окрема пільга – для оборонних підприємств

Зверніть увагу, що пільга стосується не всіх! Положення другого абзацу нової норми п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ застосовуються до платників податку на прибуток, які є виробниками/постачальниками товарів оборонного призначення за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель, виконавцями робіт та послуг оборонного призначення або підприємствами-співвиконавцями зазначених контрактів (договорів) у розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі».

Такі платники податку зобов’язані провести інвентаризацію цих основних засобів станом на перше число податкового (звітного) періоду, в якому прийнято рішення про застосування положень п. 43-1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. 

Саме балансова (залишкова) вартість таких ОЗ, розрахована відповідно до вимог розділу III ПКУ на перше число такого звітного періоду, підлягає амортизації протягом мінімально допустимих строків амортизації відповідної групи основних засобів, визначених цим пунктом. 

 

Житлова нерухомість як ОЗ

У пункті 69 йтиметься про те, що ОЗ у вигляді житлових будинків (окремих квартир, кімнат тощо), розташованих на території України, придбаних або споруджених платником податку на прибуток (у тому числі за його замовленням) під час воєнного стану вважаються такими, що призначені для використання в господарській діяльності платника податку на прибуток.

Але є умова. Такі об’єкти мають бути придбані або споруджені таким платником у зв’язку з переміщенням підприємства або його працівників, які мають статус ВПО, з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, з метою забезпечення житлом працівників такого підприємства та членів їхніх сімей.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»