• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №11(144) | 16.08.2024 р.

Сто сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №11(144) | 16.08.2024 р.
Це – одинадцятий з початку року (сто сорок четвертий загалом та сорок пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зʼясуємо, як зазначати у декларації з прибутку різниці при формуванні забезпечень та резервів;
  • розповімо, як при виправленні помилки у декларації з прибутку заповнювати наступну за періодом звітність;
  • наведемо позицію Верховного Суду щодо неправильного застосування принципу «витягнутої руки» платником податку на прибуток;
  • повідомимо,  що з 1 серпня для звітування з ТЦУ слід застосовувати нову форму;
  • дізнаємося, чи будуть наслідки з податку на прибуток у гаражного кооперативу у разі надання місця для паркування за плату.
Гарного вам читання!
 

З 1 серпня для звітування з ТЦУ слід застосовувати нову форму

ДПС на початку серпня повідомила, що  з 01.08.2024 подання Звітів про контрольовані операції здійснюється за новою формою. 
Електронна форма Звіту про контрольовані операції доступна для завантаження на вебпорталі ДПС у розділі: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів/Звіт про контрольовані операції (коди форми J014707, J0147107, J0147207). 

Як зазначати у декларації з прибутку різниці при формуванні забезпечень та резервів?

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що за умови відображення у відповідних рядках додатку РІ саме сум витрат на створення (формування, використання створених) забезпечень (резервів) та сум коригування (зменшення) забезпечень (резервів), а не сальдо відповідних бухрахунків, буде дотримано вимоги п. 137.4 ПКУ щодо розрахунку декларації з податку на прибуток наростаючим підсумком.

Виправлення помилки у декларації з прибутку: як заповнювати наступну за періодом звітність?

Чернівецькі податківці роз’яснили: якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ), платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
При цьому у Декларації за звітний податковий період, наступний за періодом здійснення виправлення, відображаються показники з урахуванням проведених виправлень.

Суд став на бік ДПС через неправильне застосування принципу «витягнутої руки» платником податку на прибуток

ДПСУ розповіла, що суд встав на бік податківців щодо правомірності прийнятого податкового повідомлення-рішення, яким позивачу збільшено суму грошового зобов'язання за платежем податок на прибуток.
Так, ВС підтримано позицію податкового органу щодо сутності принципу «витягнутої руки» в податковому законодавстві, яка побудована за логікою «під час здійснення операції». Тому для цілей трансфертного ціноутворення ціна повинна визначатися на дату здійснення контрольованої операції (дату переходу права власності на товар), а не на дату укладення зовнішньоекономічного договору.

Гаражний кооператив надає місця для паркування за плату: податкові наслідки

Податківці у ІПК від 06.08.2024 №3990/ІПК/99-00-21-02-02/ІПК зауважили, що у гаражного кооперативу втрати неприбуткового статусу не буде за умови, що:
  • отримані доходи від такої діяльності використовуватимуться виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, як це передбачено пп. 133.4.2 ПКУ
     
  • та якщо не буде розподілу цих доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь