• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №12(145) | 04.09.2024 р.

Сто сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №12(145) | 04.09.2024 р.
Це – дванадцятий з початку року (сто сорок п’ятий загалом та сорок шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зʼясуємо, які зміни відбулися в оподаткуванні податком на прибуток згідно зі Законом №3813;
  • розповімо про зміни від Уряду до постанов КМУ щодо Дія Сіті;
  • розкажемо, коли зазначати інформацію про незастосування податкових різниць у декларації з прибутку; 
  • дізнаємося, чи здійснюється коригування фінрезультату щодо договорів страхування через звільнення працівників;
  • розглянемо, чи сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у разі наявності у платника податку на прибуток переплати з нього.
Гарного вам читання!
 

Що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток за Законом №3813?

ДПСУ прокоментувала Закон №3813 щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства у частині оподаткування податком на прибуток. В розʼясненні наведені деталі:
  • щодо «нової» прискореної амортизації ОЗ. Так, для цілей застосування прискореної амортизації основних засобів платники податку на прибуток, які є виробниками / постачальниками товарів оборонного призначення за держконтрактами (договорами) з оборонних закупівель, виконавцями робіт та послуг оборонного призначення або підприємствами-співвиконавцями зазначених контрактів (договорів) мають враховувати вимоги  такої амортизації за загальними правилами;
     
  • щодо податкової амортизації новозбудованого (придбаного) житла для працівників. Зокрема, якщо працівники юрособи мають статус внутрішньо переміщених осіб, то юрособа має право на податкову амортизацію житлових квартир, придбаних для розміщення таких працівників, та це право починається із серпня 2024 року.

Уряд підкоригував Порядок формування та ведення реєстру Дія Сіті

23 серпня Уряд вніс зміни до постанов КМУ від 29.12.2021 №1445 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та від 30.12.2022 №1492 «Деякі питання адміністративного оскарження рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті та звітності резидентів Дія Сіті». Зокрема:
  • внесено деякі зміни до Порядку формування та ведення реєстру Дія Сіті щодо викладення відомостей про визначених ЗУ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» резидентів Дія Сіті після розгляду звітів i незалежних висновків та змінення відомостей у реєстрі Дія Сіті;
     
  • змінено норми порядку подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті з метою вдосконалення механізму опрацювання заяв резидента Дія Сіті та звіту про відповідність резидента Дія Сіті та незалежного висновку, якими передбачено недопущення повернення без розгляду звіту про відповідність через припинення діяльності суб’єктом аудиторської діяльності.
Ці зміни діють з 27 серпня 2024 року.

Коли зазначати інформацію про незастосування податкових різниць у декларації з прибутку?

Черкаські податківці розповіли про правила повідомлення ДПС щодо  незастосування податкових різниць.Так, якщо за звітний рік дохід платника податку на прибуток не перевищує 40 млн грн, то він починаючи з цього звітного року може задекларувати у декларації з податку на прибуток за цей звітний рік про прийняте рішення щодо незастосування податкових різниць.
Якщо навіть не зазначили такої інформації в декларації за рік, то це можна зробити шляхом подання уточнюючої до неї.

Чи здійснюється коригування фінрезультату щодо договорів страхування через звільнення працівників?

Податківці у підкатегорії 102.12 «ЗІР»  роз'яснили, що ПКУ не передбачено коригування фінрезультату на суми витрат, пов’язаних зі сплатою страхових внесків. Тобто такі операції відображаються за правилами бухобліку при визначенні фінансового результату.
Окремо податківці також наголосили, що ПКУ не передбачено коригування фінрезультату щодо договорів добровільного медичного страхування, довгострокового страхування життя та страхування додаткової пенсії у разі, якщо застрахований працівник вже немає трудових відносин зі страхувальником.

Платник податку на прибуток має переплату з нього: чи можна не сплачувати авансовий внесок?

Податківці у  підкатегорії  102.21 «ЗІР» вказали, що згідно з абзацом четвертим п. 2 розд. ІІ Порядку №148 у полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку №148.
Перелік передбачає, зокрема, такі коди виду сплати, як:
  • 101 – сплата суми податків, зборів, платежів, єдиного внеску;
  • 125 – авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів.
Тобто сплата податку на прибуток та авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів та прирівняних до них платежів, здійснюється з різними кодами виду сплати.
Отже, врахування наявної помилково та/або надміру сплаченої суми з податку на прибуток в оплату авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів не передбачено.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь