• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13(21) | 21.09.2018 р.

Двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13(21) | 21.09.2018 р.

Це – вже двадцять перший (і тринадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, як відкоригувати дохід юрособі-«єдиннику» у разі повернення авансу;
  • нагадаємо, які підтвердні документи має надавати ФОП-«єдинник» своїм контрагентам;
  • визначимося, що чекатиме фізосіб-«єдинників» за незберігання первинних документів;
  • поговоримо про порядок заповнення Книги обліку доходів «єдинниками»;
  • дізнаємося, на якій групі може перебувати фізособа-«єдинник» при наданні послуг з ремонту авто;
  • …а наостанок – розповімо, коли юрособа-«єдинник» обов’язково повинна перейти на загальну систему.

Гарного вам читання!

 

***

Юрособа-«єдинник» отримала аванс, але його було повернуто: що з декларацією?
Запорізькі податківці нагадали правила коригування доходу у разі повернення авансу. А саме:

  1. Якщо зарахування та повернення авансу відбулося в одному звітному періоді та за умови розірвання договору, такі кошти не включаються до складу доходу юрособи-«єдинника» та не відображаються у його декларації;
  2. Якщо повернення авансу відбулося у наступному періоді після його отримання, то юрособа-«єдинник» повинна включити такий аванс до складу доходу у звітному періоді зарахування вказаних коштів, та здійснити перерахунок доходу у періоді їх повернення. При цьому такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточнень до раніше поданої декларації або уточнення показників у складі звітної декларації за наступний період.

 

Які підтвердні документи має надати фізособа-«єдинник» контрагенту
У підкатегорії 107.12 ресурсу «ЗІР» податківці зазначили, що фізособа-«єдинник» I – III груп має надавати юрособам та фізособам-підприємцям, з якими має господарські відносини:

  • копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи – підприємця (витяг або виписку з ЄДР, в яких зазначаються види діяльності);
  • у разі необхідності копію витягу з реєстру платників ЄП.

 

Юрособа-«єдинник» порушила умови перебування на спрощеній системі: які наслідки?
По-перше, при порушенні умов перебування на спрощеній системі «єдинник» зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з наступного кварталу порушення. Які порушення до цього призводять, дивіться тут

По-друге, окремі доходи при порушенні умов будуть оподатковуватися подвійними ставками єдиного податку (6% – для платників ПДВ; 10% – для неплатників ПДВ). Вони мають застосовуватися до:

  • суми перевищення обсягу доходу понад 5 млн грн;
  • доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж грошовий;
  • доходу від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

 

Скільки часу слід зберігати первинні документи фізособам-«єдинникам»?
У підкатегорії 107.11 ресурсу «ЗІР» податківці наголосили, що первинні документи зберігаються не менш ніж 1095 днів з дня подання декларації платника єдиного податку.

Незабезпечення фізособами-«єдинниками» зберігання первинних документів, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені фізособою-«єдинником», до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

 

На якій групі фізособа-«єдинник» може перебувати при здійсненні ремонту авто
Волинські податківці у своєму роз’ясненні вказали, що обрання групи залежить напряму від того, хто є замовником ремонту авто. Зокрема:

  • якщо фізособа-підприємець здійснює ремонт авто, замовником якого є фізособа та вона й підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати ІІ групу єдиного податку;
  • якщо ж фізособа-підприємець здійснює ремонт авто, замовником якого є страхова компанія та вона підписує акт виконаних робіт й здійснює оплату за виконання послуг, то такий підприємець має право обрати ІІІ групу єдиного податку.

 

Як заповнювати Книгу обліку доходів «єдинникам»?
Запорізькі податківці вказали, що «єдинники» І, ІІ груп та ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Записи у Книзі доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються для заповнення декларації з єдиного податку.

 

Звертаємо увагу! Книга має зберігатися у фізособи-«єдинника» протягом 3 років після закінчення звітного періоду здійснення останнього запису. Про це та про те, як заповнювати книгу обліку доходів та витрат фізособам-«єдинникам» ІІІ групи (платникам ПДВ) читайте ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»