• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №4(31) | 28.02.2019 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №4(31) | 28.02.2019 р.

Це – вже тридцять перший (і четвертий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • визначимося, чи слід ФОП оподатковувати ПДФО отримані декретні;
  • нагадаємо, хто з фізосіб-«єдинників» має застосовувати РРО;
  • наведемо перелік документів, які має надавати фізособа-«єдинник» при незастосуванні РРО;
  • дізнаємося, за яких умов юрособа-«єдинник» може продати авто;
  • з’ясуємо, чи може юрособа-«єдинник» займатися видобутком корисних копалин.

Гарного вам читання!

***

 

Підприємець-«єдинник» не використовує РРО: які документи надати покупцю?
Фізособа-«єдинник» при незастосуванні РРО зобов’язаний надати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передавання прав власності на них від продавця до покупця.

Зазначена норма передбачена п. 15 ст. 3, п. 6 ст. 9 Закону про РРО. Про це ми писали тут.

 

Юрособа-«єдинник» планує продати авто: чи є наслідки?
Тернопільські податківці наголосили, що юрособа-«єдинник» має право здійснити операцію з продажу транспортного засобу, який обліковувався на її балансі.

При цьому при продажу основних засобів дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

 

Видобуток корисних копалин під забороною для «єдинників»
Дніпропетровські податківці навели норму абз. 5 пп. 291.5.1 ПКУ. За нею не можуть бути платниками єдиного податку І–ІІІ груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють, зокрема видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Вищезазначена норма ПКУ не передбачає винятку для здійснення видобутку корисних копалин для забезпечення власних потреб.

Якщо юридична особа здійснює видобуток корисних копалин, у тому числі за відсутності економічної вигоди (для забезпечення власних потреб), то така особа не може бути платником єдиного податку.

 

Хто з фізосіб-«єдинників» має застосовувати РРО?
Запорізькі податківці нагадали, що РРО не застосовуються «єдинниками»:

  • I групи;

  • II і III груп (фізособи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн, застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Разом з тим, «єдинники» при здійсненні реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення мають обов’язково застосовувати РРО.

 

ФОП отримав декретні від Фонду соцстраху: що з ПДФО?
Дохід у вигляді матеріального забезпечення за рахунок ФСС не включається до доходу ФОП. Він має оподатковуватися ПДФО за загальними правилами.

Але відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ отримані декретні звільняються від сплати ПДФО. Відповідно утримувати ПДФО та військовий збір з суми отриманих декретних не потрібно. Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»