• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №23(50) | 28.12.2019 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №23(50) | 28.12.2019 р.

Це – вже п’ятдесятий (і двадцять третій у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, що за новим роз’ясненням ДПС «єдинники» мають право проводити розрахунки через Liqpay;
  • проінформуємо, що ВРУ прийняла у І читанні скасування книг обліку для ФОП та покращення Е-кабінету;
  • зазначимо, що для стартапів планують ввести окрему групу ЄП;
  • наведемо три принципи роботи з ФОП від міністра економіки Т. Милованова;
  • з’ясуємо, як за словами Маркарової будуть боротися зі схемами з ФОП;
  • нагадаємо про строки інформування ДПС щодо квартального варіанту звітування з ПДВ.

Гарного Вам читання!

 

***

«Єдинники» мають право проводити розрахунки через Liqpay
За новою позицією податківців, клієнт-отримувач до початку роботи з системою LiqPay повинен мати активний поточний рахунок у ПриватБанку.

Правила надання послуг в системі LiqPay регулюють відносини ПриватБанку з суб’єктом господарювання або фізособою, відповідно до яких банк надає дистанційне обслуговування, фінансові послуги з прийому платежів за допомогою системи LiqPay, а також забезпечує технологічне обслуговування з прийому платежів та перерахування грошових коштів.

Тож використання системи LiqPay не передбачає використання електронних грошей. Єдиним способом отримання клієнтом грошових коштів від продажу товарів (послуг) у мережі Інтернет є зарахування грошових коштів у безготівковій формі на поточний рахунок в банківській установі.

Таким чином, юрособа, яка використовує систему LiqPay для прийому платежів в мережі Інтернет, отримує виручку в безготівковій формі, а тому може застосовувати спрощену систему оподаткування.

 

Щоб наступного року звітувати з ПДВ щоквартально, слід повідомити про це ДПС
Запорізькі податківці зазначили, що квартальний звітний період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року до кінця такого року або до переходу на загальну систему оподаткування.

Якщо платник податку разом із декларацією з ПДВ за наслідками останнього звітного місяця календарного року не подав до податкового органу зазначеної заяви, такий платник зобов’язаний з першого звітного періоду наступного календарного року застосовувати місячний звітний період.

У разі якщо «єдинник»-платник ПДВ переходить на загальну систему оподаткування, такий платник зобов'язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на загальну систему оподаткування, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

 

Скасування книг обліку для ФОП та покращення Е-кабінету: прийнято у І читанні законопроект
20 грудня 2019 року депутати прийняли в І читанні законопроект №2524

Нагадаємо, що про намір подання такого законопроекту міністр КМУ Дмитро Дубілет повідомив ще 4 грудня. З нашим аналізом законопроекту можна ознайомитися тут.

Документом передбачається, що:

  • «єдинники» першої і другої груп та «єдинники» третьої групи, які не є платниками ПДВ, а також фізособи-«загальносистемники» будуть вести книги обліку за власним бажанням;

  • ведення Книги обліку доходів і витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) залишиться обов’язковим;

  • реєстрація книг для ФОП-«єдинників» за законопроектом скасовується.

 

Для стартапів – окрема 5-та група ЄП: законопроект
18 грудня у Верховній Раді нардепи зі «Слуг народу» зареєстрували проект Закону №2615 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму». Ним пропонується:

  1. Віднести до стартапів новостворених суб’єктів господарювання (юросіб або ФОП), які ще не визначилися з формою оподаткування.

  2. Створити окрему, 5 групу єдиного податку для стартапів, які використовують виключно РРО та/або програмні РРО та обсяг доходу яких протягом перших дев’яти місяців діяльності не перевищує 300 000 гривень.

  3. Відсоткову ставку єдиного податку для платників п’ятої групи встановити у розмірі 0%.

  4. Для суб’єктів господарювання, які відносяться до п’ятої групи єдиного податку «стартапи», встановити пільговий період тривалістю дев’ять місяців з моменту державної реєстрації відповідного суб’єкта господарювання, протягом якого вони звільнені від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податків та зборів, передбачених пунктом 297.1 ПКУ.

  5. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої та п’ятої груп буде календарний квартал.

  6. Підприємці, зареєстровані платниками єдиного податку п’ятої групи, не будуть платниками ЄСВ.

 

Три принципи роботи з ФОП від міністра економіки Т. Милованова
У своєму інтерв’ю Тимофій Милованов розповів, серед іншого, що буде з ФОПами. Зокрема, чи будуть для них зміни навесні в рамках великої податкової реформи?

Він відповів ствердно: зміни будуть, але які саме – поки не вирішено.

Милованов назвав свої три принципи роботи з ФОП:

  • по-перше, мінімально зачіпати тих людей, які намагаються просто до якоїсь суми заробити для себе - самозайнятих. «Я не розумію навіщо їм взагалі реєструватися, я б хотів, щоб вони просто декларували, скільки вони заробили», - заявив міністр;

  • по-друге – щоб великі компанії не використовували це, щоб прикидатися маленькими (рітейлери, ресторани і т.д.);

  • по-третє, ­ ця система не повинна спотворювати правила гри на ринку, не створювати мотивації залишатися десь «в тіні» або давати привілеї одним за рахунок інших.Тут, дійсно, дуже важливо, щоб підтримка була справедливою.

 

Як будуть боротися зі схемами з ФОП: позиція Маркарової
За словами Маркарової, влада вже обговорювала питання оподаткування деяких типів ІТ-компаній детальніше.

З одного боку, деякі продуктові компанії, якщо чесно сплачуватимуть податки на зарплату, будуть менше заробляти. Деякі аутсорсингові компанії, які мають меншу маржу, взагалі не будуть фінансово спроможними на момент переходу до повного оподаткування. У них так побудована бізнес-модель.

З другого боку, у будь-якому базовому підручнику написано, що бізнес-модель не може базуватися на ухилянні від сплати податків, і якщо бізнес не може бути «білим» і при цьому заробляти, то це не бізнес, а його власник мав би зайнятися чимось іншим.

З третього боку, на жаль, довіра до Державної фіскальної служби раніше була настільки низькою, що будь-яка перевірка в подібній компанії трактується як «наїзд на бізнес». Одне зі завдань– виправити цю ситуацію.

За позицією Маркарової, у боротьбі з використанням схем з ФОП може допомогти  покращення реальної сплачуваності податків і одночасно зменшення «тіні».

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»