• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №12 (104) | 10.08.2022 р.

Сто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №12 (104) | 10.08.2022 р.

Це – вже сто четвертий загалом (дванадцятий  у 2022 році та девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розповімо, як відображати в формі обліку запасів внутрішнє переміщення товарів;
  • наведемо нюанси здачі в оренду землі фізособою-«єдинником»;
  • дізнаємося, що буде з ПК, якщо придбали товар до переходу на спецгрупу, але не продали його під час перебування на ній;
  • зʼясуємо, які наслідки чекатимуть на СГ на спецгрупі ЄП у разі порушення умов перебування на ній;
  • розкажемо, чи мають право «єдинники» на спецгрупі здійснювати негрошові розрахунки;
  • нагадаємо, які ставки податку діють у 2022 році для «єдинників» 4 групи.

Гарного вам читання!

 

***

Як відображати в формі обліку запасів внутрішнє переміщення товарів?
Київські податківці зауважили, що у разі внутрішнього переміщення товару у графі 6 Форми обліку відповідно до пп. 3 п. 3 розд. ІІ Порядку №496 слід зазначати найменування суб’єкта господарювання, його РНОКПП або код згідно з ЄДРПОУ/номер ID картки для фізичних осіб.

При цьому з метою однозначної ідентифікації господарської одиниці з якої та в яку переміщується товар, додатково рекомендуємо у первинних документах зазначати назву та адресу таких/такої господарської одиниці.

 

Нюанси здачі в оренду землі фізособою-«єдинником»
Дніпропетровські податківці підкреслили, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

А за пп. 291.5.3 ПКУ в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, не можуть бути платниками єдиного податку.

Саме тому фізособа-«єдинник» може здавати частину земельної ділянки в оренду, площа якої не перевищує 0,2 гектара, за умови, що решта земельної ділянки не є в оренді.

 

Придбали товар до переходу на спецгрупу, але не продали його під час перебування на ній: що з ПК після війни?
Після завершення воєнного стану у платника ПДВ зберігається право на використання сум ПДВ, включених до складу ПК на дату переходу на спецгрупу ЄП., за товарами/послугами, не реалізованими у період перебування на спецгрупі, при обчисленні ПЗ з ПДВ у звітності за перший звітний період після завершення війни та подальші звітні періоди.

Якщо платник єдиного податку за ставкою 2% придбавав товари з ПДВ, які залишились не проданими після завершення війни після переходу на загальну систему та відновлення реєстрації платника ПДВ за такими придбаними товарами, податковий кредит не відновлюється. Про це ми писали тут.

 

Порушили умови перебування на спецгрупі ЄП: які наслідки?
Податківці у підкатегорії 108.01.01 «ЗІР»  навели обмеження для спецгрупи ЄП та наголосили, що за пп. 298.2.3 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, зокрема:

  • у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;
     
  • у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 ПКУ, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

Тож «єдинники» зі спецгрупи ЄП у разі порушення умов перебування на ній зобов’язані з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому здійснене порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2% доходу, перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

 

Чи мають право «єдинники» на спецгрупі здійснювати негрошові розрахунки?
Податківці навели норми пп. 291.6 ПКУ. За ними платники єдиного податку І-ІІІ груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Ці правила стосуються й «єдинників» на спецгрупі.

Саме тому такі «єдинники» не мають права здійснювати розрахунки у негрошовій формі, у тому числі залік зустрічних однорідних вимог, бартерні операції, тощо.

 

Які ставки встановлені для юросіб-«єдинників» 4 групи?
Згідно з пп. 293.9 ПКУ для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування):

  • для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) – 0,95 (пп. 293.9.1 ПКУ);
     
  • для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,57 (пп. 293.9.2 ПКУ);
     
  • для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – 0,57 (пп. 293.9.3 ПКУ);
     
  • для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,19 (пп. 293.9.4 ПКУ);
     
  • для земель водного фонду – 2,43 (пп. 293.9.5 ПКУ);
     
  • для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, – 6,33. Перелік гірських зон та поліських територій визначається КМУ (пп. 293.9.6 ПКУ);
     
  • для сільськогосподарських угідь, на яких розташовані будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до підкласу «Будівлі для птахівництва» (код 1271.2) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, або для сільськогосподарських угідь, які використовуються для обслуговування таких будівель, споруд, з урахуванням даних Державного земельного кадастру, – 50 (пп. 293.9.7 ПКУ).

Про це ми писали тут.

 

***

І наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»