• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13 (105) | 30.08.2022 р.

Сто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13 (105) | 30.08.2022 р.

Це – вже сто пʼятий загалом (тринадцятий у 2022 році та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • роз’яснимо, чи може ФОП займатися продажем цінних паперів та перебувати на ЄП;
  • визначимося, чи буде дохід у разі отримання юрособою до переходу на ЄП поворотної фіндопомоги;
  • зазначимо, що Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі;
  • розповімо, як складати фінзвітність у разі перебування частини кварталу на спецгрупі ЄП;
  • розкажемо, як заповнити код регіону у додатку до декларації «єдинника» 4 групи.

Гарного вам читання!

***

 

Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі
Кабмін постановою від 29.07.2022 р. №894 визначив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

  • з 1 січня 2023 р. – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
     
  • з 1 січня 2024 р. – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
     
  • з 1 січня 2025 р. – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
     
  • з 1 січня 2026 р. – торговці - ФОП - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції. Про це ми писали тут.

 

Частину кварталу були на спецгрупі ЄП: як скласти спецзвітність?
Платник податку, який з 01.05.2022 р. перейшов на спецгрупу ЄП та відновив сплату податку на прибуток з 01.06.2022 р., разом з декларацією за звітний період півріччя 2022 року подає фінансову звітність, яка складається наростаючим підсумком за звітний період півріччя 2022 року, починаючи з 01.01.2022 р. по 30.06.2022 р.

При цьому результати діяльності за період його перебування на спецгрупі ЄП (з 01.05.2022 р. по 01.06.2022 р.) не враховуються в декларації при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток, зазначеного у пп. 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ для платників податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну. Про це ми писали тут.

 

Юрособа до переходу на ЄП отримала поворотну фіндопомогу: чи буде дохід?
Київські податківці наголосили, що чинними нормами ПКУ не передбачено коригування платниками податку на прибуток фінансового результату до оподаткування на суму поворотної фінансової допомоги.

Оскільки датою отримання доходу платника єдиного податку є надходження коштів юридичній особі як платнику єдиного податку, то юридична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу в період перебування на загальній системі оподаткування, у разі переходу на спрощену систему оподаткування не включає такі кошти до доходу платника єдиного податку.

 

Чи може ФОП займатися продажем цінних паперів та перебувати на ЄП?
Дніпропетровські податківці підкреслили, що ФОП, яка здійснює операції з цінними паперами в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, не може бути платником єдиного податку.

Якщо фізична особа здійснює операції з власними цінними паперами, то інвестиційний прибуток від здійснення таких операцій оподатковується ПДФО на підставі п. 170.2 ПКУ.

 

Як заповнити код регіону у додатку до декларації «єдинника» 4 групи?
Форма Додатка до декларації єдиного податку 4 групи передбачає заповнення колонки 9 «код регіону», в якій платники самостійно зазначають цифровий код регіону місця розташування відповідної земельної(их) ділянки(ок) – 2 знаки.

Примітка: коди регіонів України (областей): 02 – Вінницька, 03 – Волинська, 04 – Дніпропетровська, 05 – Донецька, 06 – Житомирська, 07 – Закарпатська, 08 – Запорізька, 09 – Івано-Франківська, 10 – Київська, 11 – Кіровоградська, 12 – Луганська, 13 – Львівська, 14 – Миколаївська, 15 – Одеська, 16 – Полтавська, 17 – Рівненська, 18 – Сумська, 19 – Тернопільська, 20 – Харківська, 21 – Херсонська, 22 – Хмельницька, 23 – Черкаська, 24 – Чернівецька, 25 – Чернігівська, 26 – м. Київ.

Про це ми зазначали у своїй новині  тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»