• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №15 (107) | 06.10.2022 р.

Сто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №15 (107) | 06.10.2022 р.

Це – вже сто сьомий загалом (п’ятнадцятий у 2022 році та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що з 2023 року може зʼявитися е-резиденство;
  • розкажемо, чи буде дохід у фізособи-«єдинника» у разі перерахування коштів з одного поточного рахунку на інший;
  • підкреслимо, що гральному бізнесу хочуть заборонити перехід на єдиний податок;
  • дізнаємося, як формується дохід юрособою-«єдинником» на спецгрупі при здійсненні ЗЕД;
  • проінформуємо про доопрацювання проєкту порядку припинення трудового договору у разі смерті роботодавця.

Гарного вам читання!

 

***

Припинення трудового договору у разі смерті роботодавця: доопрацьовано проєкт порядку
СПО профспілок оприлюднило доопрацьований проєкт Постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (завантажити).

Згідно з проєктом Порядку, для припинення трудового договору працівник має подати в електронній або паперовій формі до будь-якого центру зайнятості:

  • заяву про припинення трудового договору (далі - заява) з викладенням відповідної інформації про смерть роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
     
  • копії документів, що підтверджують смерть роботодавця або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (за наявності);
     
  • копії документа, що посвідчує особу, реєстраційного номеру облікової картки платника податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган - паспорт громадянина України з відповідною відміткою);
     
  • інформацію про роботодавця: прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) роботодавця - фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або індивідуальний податковий номер (для фізичної особи-підприємця);
     
  • копію примірника трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу, а у випадку їх відсутності – відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
     
  • копію трудової книжки (за наявності).

Про це докладніше читайте в нашій новині за посиланням.

 

З 2023 року може зʼявитися е-резиденство: Комітет рекомендує прийняти у ІІ читанні закон
30 вересня Комітет ВРУ з податкової політики підтримав законопроєкт №5270 про електронне резидентство.

Якщо коротко, це можливість для іноземців у кілька кліків «перевезти» свій бізнес в Україну без необхідності переїжджати фізично.

Як це працює?

  1. Фахівець реєструється у «Дії» та проходить фінансову та безпекову перевірку.
     
  2. Якщо все добре, він стає електронним резидентом –фактично електронним платником єдиного податку на 3 групі без ПДВ та отримує ЕЦП.
     
  3. Відкриває дистанційно рахунок у банку. І саме банк буде податковим агентом для єРезидента.
     
  4. Працює та сплачує податок – 5% від доходів у рамках ліміту ФОП 3 групи. Більше ліміту – 15%.

Але тільки зовнішні контракти з експортом послуг.

Про це ми писали тут.

 

 

Фізособа-«єдинник» перерахувала кошти з одного поточного рахунку на інший: чи буде дохід
Харківські податківці наголосили, що сума коштів від продажу товарів (робіт, послуг) включається до доходу фізособи-«єдинника» (І-ІІІ груп) в місяці її отримання на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності.

Водночас, якщо кошти, отримані від продажу товарів (робіт, послуг) перераховуються з одного поточного рахунку ФОП – платника єдиного податку на його інший рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти можуть повторно не включатися до доходу такого платника єдиного податку за умови, що таке перерахування здійснюється після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

 

Гральному бізнесу хочуть заборонити перехід на єдиний податок: законопроєкт
27 вересня Я. Железняк, Д. Гетманцев та ін. зареєстрували у ВРУ  законопроєкт №8079 «Про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування».

Ним пропонується повернути обмеження щодо заборони перебування на спрощеній системі оподаткування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

Автори законопроєкту вважають, що діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора), особливо в період війни, не повинна отримувати пільг чи якихось особливих умов.

У разі прийняття  цей Закон набере чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування Закону.

 

Як формується дохід юрособою-«єдинником» на спецгрупі при здійсненні ЗЕД?
Звітний період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, дорівнює календарному місяцю.

Тому у разі продажу іноземної валюти, яка надійшла на валютний рахунок від здійснення операції з експорту товарів (робіт, послуг), до дати звітного балансу (протягом одного кварталу), у складі доходу враховується позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу цієї валюти, та доходом, отриманим від здійснення перерахунку такої іноземної валюти в гривні на дату її надходження на валютний рахунок.

При цьому такий дохід декларується у Декларації за податковий (звітний) період – місяць, в якому було здійснено продаж валюти, отриманої від здійснення операцій з експорту товарів, робіт, послуг. Про це докладніше читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»