• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №16 (108) | 24.10.2022 р.

Сто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №16 (108) | 24.10.2022 р.

Це – вже сто восьмий загалом (шістнадцятий у 2022 році та тринадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що ФОПи – клієнти Приватбанку можуть сплачувати податки у «Приват24»;
  • розповімо, що Комітет ВРУ підтримує заборону на перехід грального бізнесу на єдиний податок;
  • дізнаємося, як оподатковується дохід фізособи-«єдинника», отриманий  за кордоном;
  • нагадаємо, чи треба ФОПу на спецгрупі ЄП за ставкою 2% вести облік доходів;
  • зʼясуємо, чи включаються до доходу фізособи-«єдинника» суми коштів у вигляді бонусів.

Гарного вам читання!

 

***

Чи включаються до доходу фізособи-«єдинника» суми коштів у вигляді бонусів?
Дніпропетровські податківці підкреслили, що п. 292.11 ПКУ визначено суми коштів, які не включаються до доходу платника єдиного податку.

Суми коштів, у вигляді бонусів, які надходять на розрахунковий рахунок ФОП – платника єдиного податку, не віднесено до переліку коштів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку.

Саме тому суми бонусів за придбання товарів чи надання послуг включаються до складу доходу такого платника.

 

ФОПи – клієнти Приватбанку можуть сплачувати податки у «Приват24»
Приват24 додав новий функціонал для підприємців - сплату єдиного податку та інших бюджетних платежів. Як повідомив член правління банку Євген Заіграєв, така можливість зʼявилась для всіх клієнтів ФОПів в оновленій версії найпопулярнішого в Україні мобільного додатку Приват24.

Підприємцю для створення бюджетних платежів у Приват24 треба зайти в меню «Бізнес» – «Платіж до бюджету», вибрати отримувача та номер рахунку одержувача. Далі в блоці «Дані платежу» треба обрати код сплати податку, вказати суму податку та рахунок, з якого будуть списані кошти. Після перевірки даних залишається підписати платіж за допомогою SmartID.

 

Комітет ВРУ підтримує заборону на перехід грального бізнесу на єдиний податок
14 жовтня Комітет ВРУ з питань податкової політики підтримав законопроєкт №8079 «Про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування». Рекомендується ВРУ прийняти його одразу за основу та в цілому. Про це повідомив один з авторів законопроєкту, нардеп Я. Железняк.

Цим проєктом пропонується повернути обмеження щодо заборони перебування на спрощеній системі оподаткування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

 

Фізособа-«єдинник» виїхала за кордон через війну та отримує там дохід: що з оподаткуванням
Податківці у листі від 04.07.2022 р. №5064/Г/99-00-24-03-03-09 зазначили, що для фізичної особи - підприємця усі вартісні показники, що включаються до доходу, відображаються у гривні.

Показники, виражені в іноземній валюті, перераховуються у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ на дату їх отримання.

Все це стосується стандартної ситуації роботи ФОПа з нерезидентами в Україні. Але ніяк не випадків, коли ФОП отримує кошти та надає послуги або продає товар за межами України та отримує кошти на закордонні рахунки. Це податківці розуміють та наголосили на такому.

Якщо кошти, отримані від нерезидента на рахунок, відкритий в іноземному банку, не зараховані на рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку в Україні, то такі кошти не включаються до доходу фізособи-«єдинника», але оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків фізичних осіб.

Тобто такі доходи не будуть вважатися підприємницькими й тому навіть ІІ група ЄП при наданні послуг нерезиденту не втратить свій статус?  Було б добре. Але такого висновку ДПС не навела. Наразі зрозуміло лише, що до цього доходу буде застосовано 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. Про це все докладно ми розповідали у своєму коментарі до згаданого листа ДПС.

 

Чи треба ФОПу на спецгрупі ЄП за ставкою 2% вести облік доходів?
Пунктом 296.1 ПКУ визначено, зокрема, що платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Тобто фізособа-«єдинник» зі спецгрупи ЄП також повинна на підставі первинних документів вести облік доходів в довільній формі в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо) чи в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо) шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»