• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №19(111) | 21.12.2022 р.

Сто одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №19(111) | 21.12.2022 р.

Це – вже сто одинадцятий загалом (дев’ятнадцятий у 2022 році та шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • з’ясуємо, якими будуть граничні суми доходів для фізосіб-«єдинників» у 2023 році;
  • визначимося, чи можуть анулювати реєстрацію платника ЄП під час війни через податковий борг;
  • розкажемо, що влада планує скасувати «воєнні» податкові пільги;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» І або ІІ групи перейти на спецгрупу у разі перевищення граничного доходу;
  • наведемо нюанси підтвердження статусу «єдинника» 4 групи на 2023 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Якими будуть граничні суми доходів для фізосіб-«єдинників» у 2023 році?
Житомирські податківці підкреслили, що протягом усього наступного року мінімальна зарплата становитиме 6 700 грн, а прожитковий мінімум – 2 684 грн.

При цьому ліміт доходів фізособи-підприємця на спрощеній системі оподаткування є граничною межею заробітку, при перевищенні якої необхідно перейти на загальну систему оподаткування. Показник прив'язаний до мінімальної зарплати, тож у 2023 році ліміти будуть такими:

  • 1 група ФОП – 1 118 900 грн або 167 розмірів мінімальної зарплати;
     
  • 2 група – 5 587 800 грн або 834 мінімальні зарплати;
     
  • 3 група (однаково для платників та неплатників ПДВ) – 7 818 900 грн або 1167 мінімалок.

 

Чи може фізособа-«єдинник» І або ІІ групи перейти на спецгрупу у разі перевищення граничного доходу?
Тернопільські податківці зауважили що фізособи-"єдинники" при перевищенні обсягу доходу, визначеного для відповідної групи, і в середині календарного кварталу та виявленні бажання перейти на спецгрупу ЄП повинні здійснити такі дії:

  • подати заяву щодо переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу. При цьому такі платники єдиного податку вважаються платниками ЄП третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з наступного робочого дня після подання заяви;
     
  • подати декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – декларація) за податковий (звітний) квартал, у якому відбулося перевищення обсягу доходу, з наростаючим підсумком з початку року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, з урахуванням пп. 49.18.2 ПКУ. При цьому у декларації окремо відображається обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15%;
     
  • сплатити єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання такої декларації відповідно до п. 57.1 і п. 295.3 ПКУ.

 

Чи можуть анулювати реєстрацію платника ЄП під час війни через податковий борг?
Житомирські податківці наголосили, що у зв’язку з дією на території України військового стану та з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства кожний конкретний випадок щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку у зв’язку з виникненням боргу слід розглядати з урахуванням документів.

Але від себе додамо, що ДПС вже визначилася, що фізособи-«єдинники» І та ІІ груп можуть не сплачувати податок під час війни незалежно від наявності в них доходу. Тож це не буде порушенням й відповідно не може призвести до анулювання реєстрації платника. Але які випадки мали на увазі податківці, у розʼясненні не йдеться. Тож знову потрібна загальна інформація від ДПС.

 

Влада планує скасувати «воєнні» податкові пільги: чого чекати бізнесу?
У перші тижні війни влада скасувала ПДВ та мита на весь імпорт, а також дозволила навіть найбільшим компаніям перейти на спрощену систему оподаткування. Вони стали платити єдиний податок за зниженою ставкою – 2%.

За час війни економіка зуміла перейти на військові рейки та пристосуватися до нових умов, тож деякі податкові пільги влада вирішила скасувати. Проте не всі.

Спрощена система оподаткування досі доступна для великого бізнесу. Зокрема, на неї перейшли й організатори азартних ігор, що дозволяє їм попри війну щомісяця економити сотні мільйонів гривень на податках.

Проте невдовзі податок 2% може стати історією. У Раді обговорюють скасування цієї пільги для бізнесу та ФОПів.  Про це ми писали тут, але станом на 21 грудня цей момент так й залишився на рівні новини.

 

Нюанси підтвердження статусу «єдинника» 4 групи на 2023 рік
ДПС зауважила, що  сільськогосподарському товаровиробнику, який має на меті підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи у 2023 році та в якого частка власного сільськогосподарського товаровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75%, необхідно разом з податковою звітністю платника єдиного податку четвертої групи подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»