• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №08(139) | 23.05.2024 р.

Сто тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №08(139) | 23.05.2024 р.
Це – вже сто тридцять девʼятий загалом (восьмий у 2024 році та сорок четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
 
  • розповімо, що для платників ЄП зменшено штрафи за порушення зберігання нехарчової продукції;
  • дізнаємося, за яких умов фізособи-«єдинники» 1 та 2 груп можуть не сплачувати ЄП за місяць відпустки;
  • розкажемо, чому збільшилася кількість зареєстрованих ФОПів;
  • підкреслимо, що ФОПи можуть відкрити рахунок у ПриватБанку онлайн за допомогою Дія.Підпис;
  • зазначимо, що ДПС оновила план-графік на 2024 рік щодо планових перевірок фізосіб.
Гарного вам читання!

 

Для платників ЄП зменшено штрафи за порушення зберігання нехарчової продукції: прийнято закон

9 травня 2024 року ВРУ ухвалила в цілому законопроєкт №5473-д «Про внесення змін до Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання».
Поки що остаточний текст закону не оприлюднений. Як розповіла Н. Южаніна, платникам єдиного податку (фізичним та юридичним особам), розповсюджувачам нехарчової продукції удвічі зменшено штрафи за недодержання умов зберігання такої продукції, внаслідок чого вона стала небезпечною. 
 

За яких умов фізособи-«єдинники» 1 та 2 груп можуть не сплачувати ЄП за місяць відпустки?

Згідно з пп. 298.3.2 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності подається за заявою у довільній формі.
Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки, заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності та форм даних заяв нормами ПКУ не передбачено.
З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів до контролюючого органу подається заява щодо періоду щорічної відпустки – до дати початку відпустки. Про це ми писали тут.
 

Чому збільшилася кількість зареєстрованих ФОПів: позиція Гетманцева

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі підкреслив, що станом на 01.05.2024 кількість зареєстрованих ФОПів з  початку року стабільно зростає і становить 2031,3 тис. ФОПів, що більше порівняно з початком року на 38,1 тис. осіб.
З  січня по квітень 2024  року кількість  новостворених ФОПів становить 100,1 тис. осіб, при цьому середньомісячний показник зареєстрованих  нових підприємців за 4 місяці  поточного  року  становить понад 25 тис. осіб. 
Фактично показник  росту новостворених ФОПів переважає над тими, що закрили свій бізнес у 2024 році, на 42,5 тисяч осіб.
 

ФОПи можуть відкрити рахунок у ПриватБанку онлайн за допомогою Дія.Підпис

ПриватБанк запустив для українських підприємців, які відкривають свій рахунок ФОПа через сайт банку, можливість зробити це за декілька кроків як за допомогою Smart ID та КЕП ПриватБанку, так і через Дія.Підпис державного сервісу Дія.
Щоб відкрити новий рахунок у ПриватБанку на сайті банку, підприємцям треба пройти 6 простих кроків, що триватиме не більше 5 хвилин.
 

ДПС оновила план-графік на 2024 рік щодо планових перевірок фізосіб

Цього разу оновлено розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити).  Він налічує 915 осіб, до яких цього року планує завітати  ДПС (раніше було 921). Про це ми писали тут
Всі інші розділи залишилися без змін. 
Нагадаємо, що 8 грудня 2023 року набрав чинності Закон від 09.11.2023 №3453 щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок. Ним розширено критерії відбору платників податків для планових перевірок. Фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп перевірки поки що не стосуються. Більше подробиць тут.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»