• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13(144) | 04.09.2024 р.

Сто сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13(144) | 04.09.2024 р.
Це – вже сто сорок четвертий загалом (тринадцятий у 2024 році та сорок дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • ознайомимося з планами щодо запровадження сплати ВЗ для фізосіб-«єдинників» І-ІІІ груп;
  • дізнаємося, чи може ФОП після перевищення граничного розміру доходу повернутися на І чи ІІ групу ЄП; 
  • визначимося, чи має фізособа-«єдинник» четвертої групи вести облік доходів;
  • підкреслимо, що з 1 жовтня буде встановлено ліміт на карткові перекази між фізособами;
  • розкажемо, які платники податків мають зберігати свої документи протягом 5 років.
Гарного вам читання!
 

Заплановано запровадження сплати ВЗ фізособами-«єдинниками» І-ІІІ груп з 1 жовтня

29 серпня на черговому засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було прийнято рішення про прийняття за основу законопроєкту №11416-д.
Законопроєктом до І читання передбачається:
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів першої і другої груп у розмірі 10% від МЗП;
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОПів ІІІ групи ЄП; 
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан; 
  • запровадження ⁠щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність.  Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС підготувати відповідні е-формати.
Доопрацьований варіант законопроєкту №11416-д вже розміщено на сайті ВРУ. З ним можна ознайомитися тут.

Коли ФОП після перевищення граничного розміру доходу може повернутися на І чи ІІ групу ЄП?

Київські податківці зазначили, що у разі перевищення платником ЄП першої або другої групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ПКУ, ФОП повинен здійснити перехід на застосування іншої ставки податку (змінити групу ЄП) або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.
Надалі ФОП може повернутись або здійснити перехід на сплату ЄП як платник першої або другої групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому виконано вимоги щодо обраної групи ЄП, у тому числі і щодо обсягу доходу.

Чи має фізособа-«єдинник» четвертої групи вести облік доходів?

Харківські податківці зазначили, що  для фізосіб-«єдинників» четвертої групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності платника податку або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, а не сума доходу у розумінні п. 292.1 ПКУ.
Тому обов’язку щодо ведення обліку доходів у таких ФОПів не виникає.

Які платники податків мають зберігати свої документи протягом 5 років?

Податківці у підкатегорії 129.01 «ЗІР» підкреслили, що згідно з п. 44.3 ПКУ платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів та інформації, визначених п. 44.1 ПКУ, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначених законодавством строків, але не менше:
  • 2555 днів – для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю, відповідно до ст. 39 і 392п. 141.4 ПКУ (пп. 44.3.1 ПКУ);
     
  • 1825 днів – для первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, що складаються особами, визначеними п. 133.1пп. 133.2.2  та п. 133.4  ПКУ, а також юридичними особами, які обрали спрощену систему оподаткування, за винятком документів, до яких застосовується більш тривалий строк зберігання згідно з пп. 44.3.1 ПКУ (пп. 44.3.2 ПКУ);
     
  • 1095 днів – для інших документів, на які не поширюються вимоги підпунктів 44.3.1 та 44.3.2 ПКУ (пп. 44.3.3 ПКУ);
     
  • 1095 днів – для документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, включаючи дозвільні документи (абзац перший пп. 44.3.4 ПКУ).
Тож 1825 днів встановлено для первинки, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів платників податку на прибуток та юросіб-«єдинників», для ФОПів залишається строк у 1095 днів. Це стосується документів, які складено до 28 квітня 2023, строк зберігання яких не закінчився на цю дату.

З 1 жовтня ліміт на карткові перекази між фізособами – 150 тис. грн на місяць

З 1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановлює ліміт у розмірі 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).
Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.
Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження. А також у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»