• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №02(65) | 12.03.2024 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №02(65) | 12.03.2024 р.
Це – вже шістдесят пʼятий (другий цього року та вісімнадцятий з початку війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за більше ніж місяць. А саме:
  • дізнаємося, за яким кодом бюджетної класифікації слід сплачувати пеню та штраф за порушення строків ЗЕД-розрахунків;
  • розповімо про отримання попереднього рішення щодо зобов'язуючої інформації з питань класифікації товарів;
  • проінформуємо, що ДМС надала алгоритм дій у випадку вичерпання терміну доставки товарів;
  • зʼясуємо, чи може резидент-позичальник перевести боргові кредитні зобов’язання в іноземній валюті;
  • нагадаємо, чи застосовуються штрафи та пеня за порушення ЗЕД-законодавства під час війни.
Гарного вам читання!

За яким кодом бюджетної класифікації слід сплачувати пеню та штраф за порушення строків ЗЕД-розрахунків?

Податківці з Офісу великих платників зауважили, що класифікацію доходів затверджено наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11 «Про бюджетну класифікацію». 
За нею пеня за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності, за невиконання зобов’язань та штрафні санкції за порушення вимог валютного законодавства перераховуються з кодом бюджетної класифікації 21081000.

Отримання попереднього рішення щодо зобов'язуючої інформації з питань класифікації товарів

За повідомленням ДМС, з метою прискорення митних формальностей для бізнесу існує можливість отримання попереднього рішення щодо зобов'язуючої інформації з питань класифікації товарів.
Рішення щодо зобов'язуючої інформації надається безоплатно та діє 3 роки з дати його прийняття, крім випадків скасування або анулювання такого рішення до закінчення строку його чинності. 
Це гарантує підприємствам правову визначеність та незмінність позиції митних органів щодо класифікації товарів або визначення країни походження товарів і сприяє підвищенню рівня прогнозованості та передбачуваності ведення бізнесу.

ДМС надала алгоритм дій у випадку вичерпання терміну доставки товарів

Якщо під час транзитного перевезення товарів транспортний засіб комерційного призначення не зміг прибути до митниці призначення в установлений строк внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, до строку транзитного перевезення не включається час дії цих обставин за умови їх документального підтвердження та вчасного (до закінчення встановленого строку) письмового інформування перевізником найближчого митного органу про обставини події, місцезнаходження товарів, транспортного засобу комерційного призначення та номер ДКПТ (як правило – митна декларація на товар, котрий переміщується цим транспортним засобом).
Про це ми писали тут.

Чи застосовуються штрафи та пеня за порушення ЗЕД-законодавства під час війни?

Київські податківці підкреслили, що звільнення платників податків від відповідальності за порушення граничних строків розрахунків, встановлених НБУ, у вигляді пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відс. суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару), можливе за умови:
  • обґрунтування неможливості виконання зовнішньоекономічного контракту, яке засвідчується ТПП України сертифікатом про наявність форс-мажорних обставин із зазначенням періоду дії таких обставин;
     
  • прийняття до розгляду судом, міжнародним комерційним арбітражем позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, що виникла внаслідок недотримання нерезидентом строку, передбаченого зовнішньоекономічним договором (контрактом), або прийняття до провадження уповноваженим органом відповідної країни документа про стягнення такої заборгованості з боржника-нерезидента на користь резидента в позасудовому (досудовому) примусовому порядку;
     
  • продовження центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, строків розрахунків, встановлених НБУ, шляхом видачі висновку.

Чи може резидент-позичальник перевести боргові кредитні зобов’язання в іноземній валюті?

Черкаські податківці зауважили, що Законом №2473 не передбачено обмежень щодо можливості переведення резидентом-позичальником боргових кредитних зобов’язань в іноземній валюті перед нерезидентом на іншого резидента.
Але НБУ встановлено особливості здійснення окремих валютних операцій клієнтів за кредитними договорами (договорами позики/поворотної фінансової допомоги) та за аграрними розписками. Тож для переконання щодо можливості переведення кредиту в інвалюті краще отримувати як ІПК,так й розʼяснення від НБУ.

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»